neděle 21. září 2008

Liberec

Když si odmyslíte tradiční české korupční skandály ,pak je v Liberci krásně i v pozdním létě. Pokud se vám podaří vymotat se z města. Z města stavenišť a rozkopaných ulic. Pak už vás čeká jenom okolí a to je bez hranic.
Velký Liberec a jeho krásné okolí. Překrásný kraj, ráj přírody. Nejkrásnější je na podzim. Hýří barvami. Teplem, sluncem i deštěm. Stromy jsou obaleny červenými jablky. Lesy jsou plné houbařů. Noci jsou plné hvězd. Děti se ještě těší do školy. Odpustte městu jeho ruch a využijme každé chvíle, byť by to byl jenom skok, utečme na hodinu, na dvě, někam si sednout jenom tak. Nechat plynout čas bez toho, že bychom si spílali. Zapomeňme na nevkusné bilboardy. Hledejme a nacházejme víc. Tuhle se mi známá smála, že vidím na obloze plynout mračna a že v nich vidím bagety. Podoba tu byla značná, ale té ostudy.
Ta naše příroda kolem Liberce je vskutku krásná. Snad není krásnější. Byli jsme tuhle ,,U Toníčka“ v Jizerských horách, nacpali si bříška a byť jen z okna auta viděl jsem svět podle pána boha, krásnější nevidět. Jak z oblohy, vše jakoby se nechystalo ke spánku, podzim nevidět. Vůně lesa a krásy potoka, ptáků zpěv. Nic není ještě ztraceno, takové je září ve městech na Nise, Jizeře, Ploučnici.
Škoda, že nejde na chvíli zastavit kolo času, toho žrouta a mizeru, který si každého dne večer ukousne ze dne kus. Mám rád svůj Liberec a jeho ruch a klima, klíšťata, radní a jeho úředníky, svůj městský autobus. Ještěd a jeho stokrát jiné tváře, přírodní koupaliště a naplněné vodní hráze. Šum lesa a jeho klid.


Žádné komentáře: