neděle 21. září 2008

Liberecké proměny

V minulých dnech proběhly v Liberci presentace dvou profesionálních organizátorů zábavy a poučení, Sevročeského musea a Centra Babylon v Liberci. Vernisáž výstavy v museu a Den otevřených dveří Babylonu.

Obě akce otevřené pro širokou veřejnost byly nejen hojně navštíveny, ale i výborně připraveny a jejich program byl skvěle poskládán. Je jen škoda, že se jich, až na naprosté výjimky, nezúčastnili velmoži kultury a společenské zábavy, funkcionáři radnice, hejtmanství (kraje), lídři politických stran... Oni sponzorují, přerozdělují státní finance, mají problémy se společenským chováním (to se týká především lídrů politických stran). Jak mohou o něčem rozhodovat, pokud se nezúčastní takových akcí?

Museum, počínaje moderátorem, přes samotnou výstavu až po přehlídku modelů ukázalo, čemu lze říkat virtuózně zabezpečená akce. Nelze se tedy divit tomu, že lidé přijdou, baví se a odcházejí spokojeni na rozdíl od nabídky pokleslé politické scény v našem okolí. Jak jsme mohli dopustit, že nejen společenské akce ignorují ti, kteří by měli vědět, že je navštěvují voliči, kterým se musí politici zodpovídat z toho, jak se chovají a co před čím upřednostňují. Golf nebo vernisáž v museu? Škoda pro ně, do musea přišlo a odcházelo nejméně dvě stě spokojených návštěvníků.

Den otevřených dveří v Centru Babylon Liberec si dal za cíl ukázat na dosažitelné mety v zábavě, turistice, sportu, společenských aktivitách, které v tomto regionu rovněž trpí nevšímavostí mocných a neschopností kompetentních. Akce proběhla rovněž bez větší účasti odpovědných osob.

Škoda, že právě ústřední téma a leit motiv celého setkání „Liberec – Český Innsbruk“ (Nahoře se lyžuje, dole se baví) nepodpořil slovem nebo činem nikdo ze zástupců města, kraje, ministerstva čehokoli, jakékoli politické strany... To jde ovšem těžko, když se neúčastnili. Prostě a jednoduše – dělejte si to sami! To je jedinečný námět, jak dělat něco víc než druzí, ale pozor! Dělejte to bez nás. Nemáme na to lidi, nemáme na to peníze a teď je před volbami... To jsou naši zástupci, volení na základě slibů, co pro Liberec udělají.

Celé setkání v Babylonu bylo o tom, jakou cestou jít při zviditelňování našeho města a kraje, co zlěpšit. Jak nenechat Mistrovství světa v lyžování bez naší pomoci a co vše udělat pro to, aby tato naprosto výjimečná akce pomohla k propagaci našeho Liberce a celé oblasti. Je neodpustitelné, že naši volení zástupci se chovají naprosto nezodpovědně k takovýmto aktivitám, jako byla vernisáž v museu a presentace společenských aktivit v Babylonu. Je jen dobře, že za měsíc budou volby. Je čas vyměnit zpuchřelé trámy, červotočivé krovy, shnilé dřevěné schody, zetlelé okenní rámy a vyčistit okna. Touhle procedurou prošel zvenku krajský úřad. Je čas na nic nečekat a začít s výměnou i zevnitř.


Egon Wiener

Žádné komentáře: