neděle 9. listopadu 2008

Česká Beseda v Liberci

Česká Beseda v Liberci

Byla založena roku 1863 a v Liberci žije již čtvrtá až pátá generace členů z této doby. Česká Beseda byla prvním českým spolkem v Liberci. Jejími prvními členy byli čeští lidé, kteří do našeho města přicházeli za obživou. Byli to lidé chudí, služebné, dělníci, řemeslníci, tovyryši, zaměstnanci dráhy, pošty a soudů. Všichni tihle lidé našli v České Besedě společenské využití.
Nebyl to lehký život, tak jak ho žili naši předkové. V Liberci byli až druhořadou skupinou obyvatel, strádali po stránce existenční, hospodářské, společenské i politické. Značná část české populace v samotném Liberci pracovala v textilním průmyslu. Vykořisťování českých dělníků bylo v porovnání se současným stavem dodržování zákoníků práce až neskutečné.
Kolem roku 1860 byla pracovní doba tkalců a přadláků u Liebiegu v Liberci 15 až 16 hodin denně a to i pro děti. Z celkového počtu dělnictva v Liberci pracovalo v roce 1860 v balvnářských přádelnách např. 18% dětí ve věku od 10 let. Někteří továrníci si až do roku 1865 osvojovali i trestní právo nad svými dělníky. U Liebiegů ve Svárově měli k tomuto účelu vyhrazenou místnost a exekuce se vykoávala nejčastěji karabáčem nebo důtkami.
Aby si aspoň trochu zlepšili své postavení, začalo české dělnictvo zakládat rozličné svépomocné podpůrné a vzdělávací spolky, jakým byla v Liberci i Česká Beseda. Třídní charakter začaly spolky získávat až roku 1870.

Žádné komentáře: