neděle 9. listopadu 2008

Český statistický úřad , jeho reprezentace v Liberci

Český statistický úřad , jeho reprezentace v Liberci ve spolupráci s kolegy v Sasku a Dolním Slezku vydala zajímavou publikaci s cílem seznámit veřejnost s posláním Euroregionu ,,Neise-Nisa-Nysa“ včetně historie měst ,které v této oblasti leží. Rád bych vás po přečtení na výsost zajímavých údajů s některými seznámil. Už jenom pouhopouhý statistický popis zahrnuje 102 měst oblasti. Z čehož je 44 měst českých,30 německých ,28 poských. Samotná publikace se zkládá ze tří částí. Od obecných informací o Euroregionu po představení všec 102 měst až po čistě statistické údaje. Publikace obsahuje česko-německo-polský slovník vybranýc pojmů a přehled důležitých adres. Vše důležité pro rozvoj přeshraniční spolupráce našeho libereckého kraje.

Několik slov k osvěžení paměti o Euroregionu ,,Neise-Nisa-Nysa“ ,samotný celek tří hraničních oblastí české,polské a německé republiky se rozhodl společné zájmy a problémy řešit na základě zakládající konference v Žitavě ve dnech 23.-25.5. 1991 pod patronací prezidentů všech tří zemí. Mezi hlavní cíle Euroregionu patří:

  1. Zlepšení životní úrovně obyvatel euroregionu

  2. 2. Zlepšení přírodních a kultruních životních podmínek

  3. 3. Rozvoj hospodářského potenciálu na území euroreginou

Území Euroregionu má rozlohu 12 166 km2 ,na Polsko připadá 40% ,Česko 29 % a 37% na Německo. Obyvatel na polském území 31,9 % ,českém 27,7 % a na německcém 40,4 %. Česká částregioonu je na rozloze 3545 ,na kterém žije přibližně 480 tisíc obyvatel. V porovnání s Polskem a Německem je naše část regionu nejmenší a s nejmenším počtem obyvatel. V české části euroregionu se rozkládá několik pohoří ,Jizerské hory ,Krkonoše,Lužické hory. Z jihu zasahuje do přírodní oblasti pískovcových skal Český Ráj. K řekám proékajícím českou část euroregionu můžemepočítat isu,Smědou,Ploučnici a Jiizeru. Na územíí regionu je i známé rekreační středisko Máchovo jezero a například i zatopený povrchový důl v Hrádku nad Nisou v oblasti se nachází i pitná voda v přírodncích rezervacích Souš,Josefův dů, Černá Nisa. Česká část euroregionu Nisa je bohatá na kulturní památky ,jako napříkladzámek Frýdlant ,Sychrov, Grabštejn ,ale i nádherná secesní architektura ,zoo a botanická zahrada, centrum zábavy pro celou rodinu Babylon. Stavby jako horský hotel Ještěd,moderní dopravní komunikacev oblasti.

Německá část euroregionu se rozkládá na území o rozloze 4496 km2 (24% rozlohy státu-Sasko),na které žije 705 tisíc obyvatel. Oblast je krajinou rozlehlých vřesovišť ,plná jezer a rybníků, lesy v pásmu Žitavských hot a hornolužických pahorkatin. S nejvyšší horou Lausche ( 739 m) . Jsou zde řeky Nisa ,Sprewa ,Schwarze Elster, Weise Schops. Zachovalá města s cennou architekturou Zhořelec, Bautzen, Zittau. Překrásné jsou i Hornolužické hrázděné stavby ,upravené vesnice ,úzkokolejka na Ojbín,parková úprava,zachovalé církevní stavby. Značný úpadek zasáhl výrobní odvětví bývalého lehkého průmyslu NDR. V regionu je velká nezaměstnanost a ředa obyvatel měst se odstěhovala do strarých území Německé spolkové republiky.

Polská část regionu se rozkládá na území 4124 km2 ( 1% území Polska), na kterém žije 555 tisíc obyvatel.. Jsou zde známá lázeňská střediska v podhůí Krkonoš a Jizerskcýh hor. Szklarská poreba, Karpacz, Jelenia Gora (lázně Čieplice) a Swieradow zdroj. Polská strana Sněžky (1603m) patří rovněž do euroregionu Nisa. Překrásné jsou dolnosaské lesy a meandry řek Kwisy ,Kaczawy a Bobru. Vetšina zdejších měst a městeček zachovává kolorit minulých století. V polské části euroregionu se nachází lolžiska uhlí ,kaolinu,čediče,dolomitu, které se zde rovněž zpracovávají. V dané oblasti je silně rozvinut průmysl sklářský ,stavební,textilní a oděvní.

Egon Wiener

Žádné komentáře: