neděle 9. listopadu 2008

Kutil by oslavil 35 let ,ale neslaví

Obchodní centra v Liberci mají problémy. OC Nisa, Plaza Liberec, Forum, Galerie. 52O nových obchodů, 135 000 metrů čtverečních …Kdo tam bude prodávat, co a jak dlouho? Už dnes jsou problémy obsadit všechny obchodní plochy severní průmyslové oblasti. Stále se opakující sortiment většinou pro mladší ročníky, předražené zboží, megalomanské stavby, betonové lobby, zbytné obchody. A k tomu současná hospodářská recese, zvyšující se nezaměstnanost, kontrolované příjmy a z toho plynoucí regulované nákupy.
Vraťme a se na chvíli do roku 1973. Tehdy byla v Liberci ve Frýdlantské ulici otevřena nová prodejna podniku Domácí potřeby, které tu scházela – Kutil. Do té doby v Liberci nic takového nebylo a pro tento sortiment jsme museli do Žitavy v NDR, kde naopak právě v tomto sortimentu bylo úplně všchno. Kleštičky, hřebíčky, šroubky, gumičky, koženiy, háčky podložky. No a najednou jsme i my v Liberci měli prodejnu s mladým vedoucím Kurtem Hauserem.
Jen za prvních deset let si prodejna našla víc jak 400 000 zákazníků, kteří tu nakoupili za víc jak 10 miliónů korun československých. Na docela malé ploše 30m2 se nabízelo 800-1000 různých, ale žádaných výrobků. V každém ročním období něco jiného. Od jara do zimy měl Kurt a dvě prodavačky co dělat. Vzpomínám, že na prodejně vyhověli i ženám, které sháněly tehdy módní chemlon a vytvářely z něho věci až oči přecházely. Když po roce 1989 Kurt Hauser s prodejnou nedobrovolně skončil a uvolňoval prostory fitnesu, nebo co tam dnes je, tak mu to nebylo jedno. Jen těžko se loučil s prací, která ho bavila a zároveň mu bylo líto i zákazníků, kteří u něj našli co hledali.
V roce 2008 by „Kutilovi“ bylo 35 let. Nedožil se jich. Převálcovaly jej Baumaxy a Obi. Svět už je takový, nespravedlivý. Pokrok a nová doba.Prodejny tehdejší doby nebyly žádné paláce ze skla a betonu. Dnešní děvčata by je asi štítivě obcházela,ale jejich rodiče a prarodiče by se asi zastavili a zavzpomínali...

Žádné komentáře: