úterý 30. prosince 2008

Liberec má družební město i v Izraeli

 Naharia leží na severu země blízko hranic s Libanonem. Ale i tam zanjí arabské teroristy. Militantní islamisté už také odtud mnohokrát zasypali raketami naše spřátelené město. Dnes počítjí své mrtvé po útocích arabských raket Kásim na Izraelce na jihu země. To, co postihlo Gazu muselo přijít. Sen, zahnat izraelce do moře, je sen značného počtu palestinců. Za tento sen jsou ochotni i zemřít. Izraelci nemají příliš na výběr. Musí čas od času preventivně udeřit a vrátit tak jjeich vůdce do reality. Druhou alternativu si jen těžko kdo připouští, snad jen neonacisti, žel i v Česku.
 Před současným vyřizováním si účtů bylo civilní obyvatelstvo Gazy varováno:“Budeme útočit na ozbrojené hamásovce – držte se od nich dál.“ Docela slušný nepřítel. To ovšem nemohou pochopit vůdcové Hamásu, kteří si pro odpalovací rampy vybírají zahrady rodinných domků, škol a školek. Je jim vlastní chování vojsk nacistického Německa, která před tanky hnala vlastní lidi, děti, starce... 
 Hamás má zájem o co největší počet vlastních zrtát – ztrát civilistů. Především to mu totiž vynáší soucit a sympatie především v zahraničí.A tak se najde i odpověď na otázku palestinky Asmao Abdo, která se na úvodní stránce Libereckého deníku 29.12.2009 ptá:“Proč ale umírají nejen teroristé, ale i nevinní?“ Dokud nebudou chtít vůdcové Hamásu, vládci Gazy vyjednávata a nepřestanou snít svůj sen o zničení Izraele a dokud nepřestanou s terorismem, budou v Gaze další mrtví.
 Má to háček. Když přestanou, svět a EU se na ně vykašle a přestanou je podporovat. A peníze oni potřebují, za co by kupovali nové zbraně? To, co přišlo, muselo přijít a chovali bychom se tak my všichni. Obdobně se k současnému stavu vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg:“Považuji za neakceptovatelné, aby osady, ve kterých žije (izraelské) civilní obyvatelstvo, byly ostřelovány (Hamásem). Izrael má právo se bránit takovým útokům.“ 
 Ano. Máte pravdu, pane ministře. Palestinský Hamás je nutno pojmenovat. Nakonec i ty, co jej brání. Ti všichni sní sen, sebevražedný sen o zahnání Izraele do moře. Oddalují tím naději na mír. Vlády Egypta i Saudské Arábie pochopily, kdo stojí o další mrtvé v Palestině. Je to samotné militantní hnutí Hamás, které se stalo vrahem civilistů v Gaze. To proto je Gaza v plamenech.

Žádné komentáře: