pátek 26. prosince 2008

Náš Liberec – srdeční záležitost

 Krajanské sdružení rodáků a přátel Liberecka, Česká beseda v Liberci vydala za finančního přispění Magistrátu města Liberec v letošním roce jako svazek edice „Zpráv České besedy“ přehled dějin a rozvoje, kdysi samostatné obce „Kateřinky 1608-2008“ autora Jiřího Bocka. Počátkem letošního roku jsem se zamýšlel nad knížkou téhož autora „Františkov 1657-2007“ a mohu v úvodu konstatovat. Autor ve své práci opět dokumentuje a presentuje vlastivědné poznatky opřené o dokumenty a použitou literaturu na vysoce profesionální úrovni. Opět, na již tradičních 56 stránkách čtivého textu dává občanům Liberce, a nejen jim, nahlédnout do šerosvitu našeho města, do soukromí našich předků. 
 Kateřinky i v jeho pohledu nejsou jen první průmyslová zóna Rakouska, Uherska, Čech, ale i jedno z nejkrásnějších a nejromantičtějších míst na úpatí Jizerských hor. Plně se ztotožňuji s autorovým názorem, že ke zvýšení přitažlivosti a zajímavosti této opomíjené lokality by mohla přispět cykloturistická stezka doplněná o naučnou stezku „Fenomén vody v podnikání 19. století“. 
 Kateřinky, to je prostě záležitost srdce, kdy vedle sebe nalézáme nádhernou přírodu, ale i místa, která jsou pozůstatkem původní podoby Kateřinek. Obce, kde voda napomohla rozvoji průmyslu a bez které by se nepohnula kola první průmyslové zóny, kde příroda žije vlastním životem. 
 Jiří Bok, autor nevšedního literárního žánru mapuje postupně Liberec jako rybář, ktarý postupuje dravou řekou a loví lipany, pstruhy, okouny a štiky. To jsou jeho liberecké čtvrtě. Dovede oslovit stejné entusiasty jakoje sám a ti mu zapůjčí potřebný historický materiál. Jeho práce opřená o dohledání řady „drobných“ materiálů spoluvytváří jedinečnou encyklopedii popisovaných lokalit. Vzniká tak nová literatura faktu „Heimat Kunde“ v českém podání. Množství drobných ilustrací hovoří o píli a důslednosti autora, který jistě neukončí edici a bude pokračovat zmapováním dalších čtvrtí Liberce. Autor patřící k té mladší garnituře historiků mile překvapil. Snaha o pojmenování paměti a zachování dobového koloritu je sutorovi vlastní. Vysoká profesionalita je zárukou toho, že se čtenáři dostává do rukou nevšední pohled, nadčasová zpráva o stavu víc než jedné z libereckých čtvrtí. Informace, ketré jsme postrádali.
 Ptejme se tak, jako při přečtení knížečky o Františkovu. „Co se zachová a jakou proměnou projdou Kateřinky za dalších sto let?“ Bude moci v daleké budoucnosti kdosi napsat: Děkuji předchozím generacím za citlivé uchování dědictví generací před námi. To byl jistě i cíl historika Jiřího Boka, když psal své „Kateřinky 1608-2008“ ke 400. výročí jejich založení. 
 Závěrem jen poděkování těm, kteří neodepřeli pomoc a zapůjčili ony dokumenty, které dílku dali šat a módní doplňky. Knihy faktu, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka kraje pod Ještědem. Knížku si objednejte raději ihned ve Státním okresním archivu v Liberci nebo proostřednictvím „České besedy“.
 Přeji vám hezké domácí počtení.

Žádné komentáře: