středa 14. ledna 2009

Emotivní marketing podruhé

 ... a pak přijde ta poťouchlost našeho půlročního šéfování Evropské unii a snaha osladit to zbytku světa. Zahájení se povedlo. Ve vstupní hale centra v Bruselu náš nikým nekontrolovaný umělec ztvárnil „plasticky“ naše sousedy. Bulhary jako turecké WC. Ostatní rovněž pěkně naštval. Teď máme Bulhary v zádech a už se „těším“, jak nám to vrátí i s úroky. Nepřipomíná vám to úspěšnost českých arbitráží včetně té, kterou jistě vyhrajeme – ve věci „štěrkopískolomu“ nákupního střeiska ECE Praha, kdy si ministerská rozhodnutí protiřečí a liberečák se jen diví. Komu vadil městský architekt? 
 A tak naše česká, městská tapeta z pohledu Bulharů půjde o krok dál, my o nich jako o státě tureckých záchodů, oni o nás – kam ten sekrement padá... Však on jim opět někdo od nás pohrozí vztyčeným prostředníčkem, chlapci z vlád se sejdou, popijí a svět půjde dál...
 No a my v Liberci a širém okolí se opět budeme snažit. Vedle již zmíněných atraktivit jako je Ještěd, ZOO, botanická, Centrum Babylon a radnice, musíme najít takové „šílence“ jako jsou lidé typu Martina Chaloupky a jeho aktivity v Kryštofově Údolí. V každé i v té nejmenší obci musí být něco sakra atraktivního. Kostel, hřbitov, někdo z VIP, kdo tam jezdí, sběratel čehokoli s čím se může na požádání pochlubit. Hospoda s dršťkovkou, kde opravdu plavou dršťky, se závinem a bramborákem, který není drahý a vyplatí se do téhle hospody vracet. 
 Máme nedaleko Liberce zříceninu gotického hradu Hamrštejn, který nikomu nepatří a hned pod ním zakonzervovanou uhelnou elektrárnu s úžasnými stylovými domky – skanzen počátku minulého století. A hned 500 metrů od hradu bývalý oční ústav – zámeček se zahradou a v ní stromy, které nemá ani park na Sychrově. Mám pokračovat? Nad uzvřeným údolím (zastávka ČD Machnín-hrad) elektrárny Andělská Hora. Neskutečné bizarní, dnes už zelení pokryté umělé kopce strusky, obrovské buky a celý kopec nad elektrárnou provrtaný štolami hledačů stříbra. To vše 8 km od liberecké radnice. 
 Máme se čím pochlubit. Tohle vše kdysi žilo, náš kraj má mnoho takových a podobných oblastí. Pořád se hovoří o penězích z EU. Nemáme korálové útesy, klokany a tasmánské čerty. Máme jen veverky, divočáky, jeleny, mravence, mloky a poštolky. A přesto si myslím, že právě takové lesoparky by přilákaly rodiny s dětmi k nám, na liberecko. Že spousta těch, co nemají práci by mohla budovat cesty a cestičky, stavět tam lavičky, přístřešky na kola.. 
 Víte jak krásná je třeba právě řeka Nisa pod Hamrštějnem, protékající celým tím „mrtvým městečkem“ - elektrárnou Andělská Hora? To je kus nefalšované romantiky. Skutečně by se nenašel někdo, kdo by účelně naložil s dotacemi Evropské unie a učinil naši oblast atraktivní pro život náš i turistů, kteří tudy víceméně jen projíždějí? 
 Martine Chaloupko, nemáš nějaké mladší kamarády???

Žádné komentáře: