středa 25. února 2009

Papír snese všechno

 Jedna stránka v oblíbených novinách a málem jsem to nevydržel. Nejdřív ti chudáci revizoři. Za to, že v Čechách podvádíme a neplatíme, může prý 42 let totality, která nás vyučila krást pod heslem „Kdo nekrade, okrádá rodinu“. Jako by dnes nebylo x- krát více zlodějů než za „nebohého“ socialismu. Dále autor popisuje stav, kdy revizoři nechávají ruské neplatiče bez postihu, což je vzhledem k okupaci Československa Varšavskou smlouvou po roce 1968 nepřípustné...
 Další článek o našem vztahu k autoritám je ze stejného kadlubu. Symbolem staré éry (rozuměj léta 1948-89), byl trošku neforemný šedý oblek funkcionáře. Nevím, kde žil autor článku, ale já viděl i slušně oblečené funkcionáře tehdy jako dnes. Dnes často výjimkou. Nejvíc mne překvapilo, že za to někdo může. Jinak tomu bylo vždy na Západě. Tam funkcionáři rovněž nosili obleky, ale tam vztah člověka k moci nebyl tak „nepřátelský a lokajský“. 
 A aby toho nebylo málo, autor pro ty přihlouplé zdůrazňuje, že jsme stále trochu postiženi odporem, který zasel komunismus do našich rodičů. Stokrát opakovaná hloupost dělá z některých dnešních mladých novinářů hlásné trouby nepravd a polopravd. V souvislosti s takovými kauzami jako je stále otevřený příběh místopředsedy vlády pana Čunka nebo vrchní státní zástupkyně paní Vesecké, jesou předcházející řádky až úsměvné..nebo spíš k pláči.

Žádné komentáře: