středa 4. března 2009

Comeback Karla Marxe

Comeback Karla Marxe
aneb
Jak se v Česku bráníme marxismu

 Na západě od Aše už mají jasno. Soukromé vlastnictví jako alternativa – snad. Teď tam frčí něco jiného. My to už máme za sebou: znárodňování bank, rok čtyřicátý pátý. Vykládejme Čechům, že jsou světoví, prdelka Evropy. Na to Češi slyší.
 Na Západě nyní studují, čtou, vydávají a hlavně v praxi realizují Marxův Kapitál. To, o co tu běží, je správná metodika, prováděcí předpis, manuál, jak z té světové krize (ne už jen peněžnictví, ale celé ekonomiky) pryč. A hle! Marx, starý komunista je opět dobrý. Očištěn, rehabilitován Němci, Angličany, Francouzi a Američany opět sedí na koni a povzbudován nechává koni v pozadí nedoceněného ekonoma z Prahy. Na kterém zapadlém nástupišti zvostal kufr ekonomické literatury „ruka trhu“ a podobné bláboly? 
 Světem se prohání rychlík bankovního zestátnění. Šok pro všechny hraduvěrné pravicové ekonomy. Těžké pro součané ministry, kteří v hodinách marxismu-leninismu lenošili, výhoda pro ty ministry a kapitány průmyslu ČR, kteří na hodinách VUMLu (Večerní universita marxismu-leninismu) bděli a pracovali s fakty. 
 Mají to holt spočítaný neb i v tomto duchu jsem četl u holiče v našem městě toto upozornění: „Vzhledem k velkému výskytu vší oznamujeme, že při zjištění nebudete dostřiháni a bude vám účtována pokuta 500,-Kč, která uhradí následné desinfikování. Děkujeme za pochopení.“
 No a je to tady, roduvěrní Češi. Ševci a holiči byli odjakživa v první linii. Nás krize nedohoní. My pro ni máme pochopení a boj s ní je mobilizací celé naší ekonomiky. A začínáme dobře. Od hlavy. Na celém prostoru od ucha k uchu, v kampani, co hlava, to prázdný prostor. Bezešvý prostor – prostor pro nové myšlenky. Prostor k pronajmutí. Jen si prosím dejte pozor na parazity a kdo je a kdo není zavšiven lehce určí holiči pod sankcí 500,-Kč včetně vydesinfikování.

  Egon Wiener, čerstvě ostříhaný
 

Žádné komentáře: