pondělí 2. března 2009

Je čas bilancování

 Nedávný debakl v účasti „turistů“ na světovém šampionátu v lyžování v Liberci ukázal, jaký je skutečný stav hybnosti svazku tří hraničních oblastí nacházejících se v srdci Evropy, v Euroregionu Nisa.
 Nasčítání prodaných a darovaných vstupenek na všechny akce světového šampionátu potvrdil, že turisté Euroregionu se dostavili v naprosto zanedbatelném množství. Naprostá většina přihlížejících ve Vesci a pod Ještědem byli Češi z Libereckého kraje a okolí. Deklarovaný cíl Euroregionu, instituce jejímž posláním je – cituji:“Všechny tři oblasti spojuje mnoho společných problémů a zájmů, vyplývajících z podobných systémových proměn z mnohaleté společné historie“. (Viz úvodní preambule zakládající konference z 23.-25.5.1991, pod kterou se podepsali prezidenti tří států – Václav havel, Richard von Weizcäcker a Lech Walesa). 
 Dnes, po 18 letech působení málo známého umělého útvaru, lze zodpovědně konstatovat: nepovedlo se. Nevím, v čem občan České Lípy, Hodkovic nad Mohelkou, Mimoně, Turnova či Semil vidí naplnění poslání Euroregionu Nisa. Vlastně ani nevím, zda ještě existuje. Pokud ano, pak v „oblasti“ čerpání finančních prostředků pro funkcionáře a zaměstnance jistě tvrdě obhajující jeho opodstatnění. A protože se svět za 18 let změnil a posunul kamsi dopředu, je nezbytné i takové organizace posoudit a zvážit.
 I krásné myšlenky a jasné cíle mohou narazit na nepochopení. V jistý čas a danou chvíli systém Euroregionu pomohl Hrádku nad Nisou a nejbližšímu okolí dík entuziazmu odpovědných osob. Nebo již bylo dosaženo stanovených cílů? Posuďte sami hlavní cíle Euroregionu Nisa:
  1) Odstraňování záporného vlivu státních hranic
2)Zlepšení životní úrovně obyvatel Euroregionu
3)Zlepšení přírodních a kulturních životních podmínek
4)Rozvoj hospod, potenciálu na území Euroregionu
5)Podpora všech činností na regionální úrovni, které vedou zúčastněnou zem i integraci s Evropskou unií
  Suma sumárum, kde je zakopaný pes? Je málo úředníků? Existuje stále jazyková bariéra? Bylo dosaženo stanovených cílů? Bylo celé to všechno jen záminkou, jak financovat polosoukromé
činnosti a získat slušný příjem v administrativě Euroregionu? No, nejsem si jist, že každý ze zúčastněných na toku peněz sem a tam má čisté svědomí a že vše bylo košer.
 Samočistící textilie a nezávislé kontrolní orgány by měli říct, co nás stojí instituce, která nebyla o vlastní vůli sto udělat něco tak triviálního, jako je účast na světovém šampionátu v lyžování v Liberci.
 Já, jako ostatní občané jsme očekávali až 200.000 diváků na sportovištích. Těch, co do města pod Ještědem přijedou odjinud. Ne z našich řad, převážně žáků, studentů a jejich rodičů z Liberce samotného. To vědět ti stánkaři a prodejci všeho možného a nemožného, tak se doma v klidu zastřelil a nejel do Liberce mrznout a prodělat kalhoty.
 Řad otázek fungování orgánů naší společnosti je stále zahalena rouškou tajemství. Ptejme se. Snad nám někdo aspoň na některé odpoví.

Žádné komentáře: