neděle 5. dubna 2009

Textilana obléká moderního člověka

 Neznám Liberečáka, který by tento slogan neznal. Ano, desítky let nás provázel Libercem. Stal se nedílnou součástí všech akcí sponzoringu Textilany, rodinného stříbra... Aby tomu tak bylo, museli technici, dělníci, zaměstnanci Textilany každoročně uvést na trh bohatý výběr nových tvarů, vzorů a barev v souladu se světovou módou. 
 Jednou z nejzvláštnějších obchodních značek Textilany byla „tesil“. To bylo obchodní označení látek s obsahem 45% čisté střižní vlny a 55% polyesterového vlákna. Obě složky se podílely na vlastnostech tesilových látek, ze kterých se šily pánské obleky, dámské šaty a kostýmy. Tesil byl pružný, nemačkal se, byl odolný vůči oděru a proti molům i proti mikroorganismům. 
 Jednou sežehlené sklady zůstávaly a držely svůj tvar i po praní nebo chemickém čištění. Tesil měl vlastnosti, které marně hledáme u tkanin přicházejícíh k nám z Dálného Východu. Prohlédněte si pozorně šatník našich rodičů a prarodičů. Není tom,u tak dávno, kdy právě látky z naší liberecké Textilany oblékaly moderního člověka.
 To nebyl ani žert ani samochvála. Byly doby, kdy se v Liberci vyráběly i jiné věci než gumičky a šlaufky k autům cizích značek. A bylo toho uděláno hodně, abychom zapomněli. Víc snad ani udělat nešlo. Jen se běžte podívat, co zbalo po Tetxilaně, na tu rozoranou pláň. Tak obdobně si počínali barbaři, když chtěli, aby dobyté a vypleněné město bylo zapomenuto. Ano, obdobně skončila i naše Textilana. Moderní a současní barbaři našli své vzory v těch, co zničili navždy například Kartágo.
 

Žádné komentáře: