neděle 5. dubna 2009

Zajímavá restaurace na cestě ze Žitavy do Liberce

 ...nespletl jsem se v čase? Opravdu cesta trvala pouze 15 minut? Autem ze Žitavy až před restauraci Koňská farma Vysoká v Chrastavě. Ano, pravá a nefalšovaná 105% farma toho nejzvláštnějšího plemene koní na světě „Achal Teke“, otevřela zcela nedávno restauraci v areálu nejmodernější a nejhezčí chovné stanice na sever od Alp, v České republice, 15 minut autem ze Žitavy.
 Nad Chrastavou, v nesmírně krásném, tichém prostředí Sudet, v kopcích, kde se kolem vás pohybují ušlechtilá zvířata – koně. Něco, co blízké, ale ani vzdálené okolí, nemá. Postavené na zelené louce, 2km od chrastavského náměstí nad Förichovým kostelem. Až se bojím, že po přečtení mého povídání tu nebude k hnutí, že si každý půjde ověřit, zda je to pravda. Pravda to je, na to můžete vzít jed. A místa, včetně toho na zaparkování vašeho miláčka tu je taky dost.
 Restaurace Farma Vysoká u Chrastavy splňuje všechna kritéria té nejlepší světové konzumace spojené s relaxací. Každý turista zde nalezne volný stůl, kde se dobře nají, postel, kde si může i po obědě odpočinout, kde si může zarajtovat na nádherném koni, kde si budou vážit jeho psa a kde si děti mohou hrát i najít poučení. Skutečné „vzdušné lázně“.
 Vše, na co se v tomto areálu podíváte naplní vaše smysly. Skutečný balsám pro tělo i duši. Každý víkend navíc jiný tématický večer se stylovou hudbou. Zajištěné a chráněné parkování vašeho vozu. Vašeho psa uvítají a postarají se o něho. Vaše domácí zvíře je host, možná i víc. Na zvířata se na farmě hledí tak, jako na slušné lidi. Žádné výjimky. Musí se ovšem slušně chovat. (Žel právě jejich majitelé s tímhle mívají trochu problémy). Suma sumárum i zvíře je host a může všude. Téměř...
 A ta restaurační kuchyně! Hergot! Stála mě při degustaci balík, ale jíst se to dalo! Steak s hříbkovou omáčkou, dvě porce slušné velikosti s bramborem a pitím za 700,- korun českých.
 Jídlo zde připravuje indický kuchař Jag Jit Singh (ostatní mu říkají Sanny), který pochází z indického Paňdžhabu a má za sebou praxi v jednom z nejlepších pražských hotelů, Hotel Hilton Praha. Kuchař je nesmírně skromný a pracovitý mladý člověk, skutečný mistr ve svém oboru.
 Ta praxe a zkušenosti jsou na každém kroku restaurací. Je tu čisto, že by se tu, jak se říká, mohlo jíst z podlahy. Na place se točí slečna Renata Valentová, číšnice – kasírka, svobodná a usměvavá dvacítky, která je rovněž ozdobou podniku. Z její řeči jsem vyčetl naprosto profesionální chování i loajální vztah k zaměstnavatelce, pyšná na podnik, ve kterém pracuje. Šéfová měla šťastnou ruku, když ji do restaurace přivedla. Kéž jim to vydrží!
 Škoda, že za mé návštěvy nebyla přítomná šéfová celého podniku, paní Václava Jarošová. Prý je velmi přitažlivá, krásně zpívá a donedávna i měla country kapelu. Teď šéfuje celé té velké koňské farmě, včetně naprosto dokonalé restaurace s hotelem. 
 Kde jinde, máte při dobrém steaku přímo za sklem, od stolu možnost pozorovat „on line“ výcvik koní nebo psů? Z kuřácké části restaurace v 1. poschodí je i výhled na venkovní jízdárnu. Dole v nekuřácké části vás příjemně do zad hřeje velký krb, plný voňavého dřeva, děti mají přímo v restauraci velký hrací koutek s firemními hračkami. A všude je nezbytný motiv koně – jsme přece na koňské farmě. 
 Záměrně se nesnažím psát o koních. Přijel jsem sem za pověstí vynikajícího indického kuchaře a jeho nadpozemském jídle. Ale koně jsou tu všude. Hledí na vás svýma moudrýma očima, kráčí kolem, jako by tančili. Schází jim už jen smoking a motýlek pod krkem, zlaté manžetové knoflíky a mohli by vás z fleku obsluhovat. Připadám si jako v Hofburgu při výuce španělské jezdecké školy.
 Tohle spojení koní a dobrého jídla nemá v Čechách obdoby. A samotná restaurace je jen třešničkou na svatebním dortu. Á propós, dorty tu mají i pro nejmlsnější a také jsem vyzkoušel „Indické potěšení“ - vynikající a za 55,-Kč. Palačinky opečené na medu, plněné tvarohovým krémem s griliášem a lesními plody za 72 korun českých a další a další. Pro děti, na přání hosta vám připraví od všeho i poloviční porci za kterou zaplatíte 70% z plné ceny.
 Říkal jsem třešnička na dortu? Mýlil jsem se. Diamant v královské koruně! Restaurace, kde je téměř vše ve vzájemné shodě, čisté, chutné, voňavé a čerstvé. Toalety zářící čistotou, čistá jsou i okna, schody, kachličky. Velké jsou porce, rychlá a pozorná obsluha. Za kvalitu se platí, ale jak jsem si všimnul, hosté se sem vracejí. Děti se těší na zvířata, dospělí na dobré jídlo. Vždy oblíbený kuřecí řízek 150 gramů stojí 85 korun, vepřový 200 gramový 96 korun, kuřecí prsíčka v karamelu s rýží za 75 korum, 300 gramů klasických špaget Bolonese vám bude na talíři vonět za 89 korun. České pivo Svijany 11o 0,3 litru uhasí vaši žízeň po dobrém obědě za 14 korun v restauraci s krásným stylovým interiérem.
 To by v tom byl čert, aby chytří Sasové ze Žitavy, Görlitz a přilehlého okolí nenašli cestu do Čech, do nové krásné hospody za dobrým jídlem, pitím i zábavou. A přitom mají tohle potěšení doslova za humny, na cestě ze Žitavy do Liberce, čtvrt hodiny od žitavské radnice k radnici v Chrastavě. A to vše s krásným výhledem z restaurace přes záda zlatých koní Achal Teke na impozantní Ještěd nad Libercem.
 A pokud po dobrém, co říkám, vynikajícím jídle ještě vylezete na koně, máte jedinečnou možnost báječně se projet. A pokud ne vy, má tu možnost vaše milostivá paní či přítomné milované děti. A kdo chce po obědě na nefalšovaném ranči ulehnout a na chvíli zavřít oči - proč ne? Nic mu v tom nebrání. Na pokojích je vše čisté a moderní je tu i televize, internet. Sladká postel s nebesy. Po vynikajícím jídle neznám sladší pokušení. 
 Ahoj u plného stolu v restauraci Koňská farma Vysoká – Chrastava.

Www.vysoka.org
farmavysoka@seznam.cz
tel.: 602 336 911

  Váš známý Egon Wiener
  dobře napapaný

 

Žádné komentáře: