neděle 24. května 2009

Daně, daně, šokující daně

 Nemusíte zrovna vlastnit pozemky Velké pardubické. I tak váš úsměv pohasne a vítr v peněžence zaskučí. Vlastníci nemovitostí v Libereckém kraji jsou radostí mimo sebe. Rozlepili totiž obálku daňového úřadu a – nevěřícně hledí na vyměřenou daň z nemovitostí pro rok 2009.
 Daň je několikanásobně vyšší proti létům minulým. Kdyby nás někdo, byť jen polohlasem varoval, ale ono ne! Překvapení musí být i kdyby na sůl nebylo! Zaplať! Ne ty, cizinče, ale ty, domácí příteli! Do 1. června. Obce se rozhodly už loni, ty měly jasno už loňského 1. srpna. Informovaly a to celou jednou větou o výši koeficientu. V praxi to ovšem znamená, milí majitelé, nevyhnutelnost platby. Zaplatíš dvakrát, třikrát, čtyřikrát nebo pětkrát víc. Kolik konkrétně, Honzo, zaplatíš, ti samosebou nikdo z obce předem nesdělil. Tomu se říká léčba šokem!
 Jaképak mazlení. A nebo a lépe – měl jsi se zeptat, hloupý Honzo, předpisy máš k nahlédnutí na úřadech, takže nevyváděj! A že jsou chataři dění v obci tak trochu vzdáleni? Ale jděte! Mají na chaty, tak co je nepostrašit. 
 Škodolibost, arogance, pocit moci a pocit bezmoci. Jó úřady a finanční k tomu, s těmi se občan nerad haštěří. Majetek je majetek. A majitelé jsou tedy lidé majetní, usuzuje naše i ta nejmenší vládička. Nezavoláš? Nedozvíš se! Ať je to tedy složenka, ten posel vášnivých zpráv, kdo tě vrátí do reality! A pokud se úradkem Božím složenka nedoručí, pak máš na průšvih zaděláno!
 Vážení, do 1. června! Daňový balíček bývalé vlády, která je dávno v propadlišti dějin, dal o sobě vědět. Obce si mohly vybrat. Svobodně. Vy už ne! Vlastník bytu 3+1 už ne kupříkladu 300,- ale nově 1200,- tj. čtyřikrát více, pokud se jedná o slušné obce tak jen dvakrát více. 
 Příští rok budou obce potřebovat víc peněz, přibude jim péče o chodníky a kdo to zaplatí? Drazí spoluobčané, majitelé nemovitostí (chalup, chat, domů i bytů) budete to vy! Takže zvesela! Ale třeba jednou bude i jinak.

Žádné komentáře: