pátek 26. června 2009

Hotel Imperial, kavárna Pošta a Katka Neumannová

Že vám tohle spojení nic neříká? Nedejte se zmást! Tohle je obrázek současné, odvrácené tváře Liberce: zavřený, zavřená a plná očekávání, zrazená všemi včetně Topolánka. Jo, Katuško, panská láska po zajících skáče. Primátor Liberce se hrdě hlásí k dluhům co projedl, procestoval a co oblékl za lyžařské peníze a chce je vrátit. Aspoň tak jsem to pochopil, když řekl, že se město hlásí ke Katčiným (?) dluhům. Naprostá většina Liberečáků se k dluhům z lyžování hlásit nemusí – nikdo je nikam nepozval, ničím je nikdo neobdaroval.

Nedávno jsem četl, kolik „lyžníci“ utratili za kulturu. 80 milionů bylo utraceno za kulturní akce. Ani jsem si nevšiml. Ale kraji schází hospic. A až se zvedne při povodních Nisa a zatopí část města – tam taky nikdo neinvestoval korunu a město neví, co dřív opravit.

Co s tím bude radnice dělat? A jak s tím souvisí hotel Imperial a kavárna Pošta? Snad jen symbolicky. Jsou zavřené a jsou v nich, jako ve všem v Liberci velké peníze. Smutné je, že jediná zachovalá secesní kavárna a hotel Imperial byly jistým symbolem Liberce. Stejně jako zbourané Tesco, Textilana, Tesla, AZNP, Plastimat, Hedva, Silka, Kolora, Liaz, Bytex a sto dalších symbolů města. Místo toho vím, kam jít utratit peníze a který jednoruký bandita na mě čeká. Copak to opravdu nejde bez ponížení, slz a vzteku? Copak opravdu kapitalismus musí vypadat takhle?

Co takhle jít jednou k volbám a říct lidem pravdu, případně to vzdát, zaplatit dluhy a odejít...

Žádné komentáře: