čtvrtek 25. června 2009

Mléčné jídelny

 Vy, co jste občas zavítali do Liberce nebo jste domácí, pak vám o tradici mléčných jídelen v tomhle městě snad nemusím ani nic vykládat. Šaldovo náměstí, podloubí do Moskevské, 1. poschodí v Paláci Dunaj... Vzpomínáte? 
 Od půl sedmé ráno do 18 hodin vám nabízel své služby kolektiv mléčné jídelny v libereckém Dunaji. 17 pracovníků, z toho 14 žen. Ti všichni se měli co otáčet. Nejvíce po ránu a pak v popoledních hodinách, kdy sem přicházelo nejvíc lidí. Zájem byl o kakao, mléko, kávu, čaj, ale i o floridu, jadran, harlekýn a o ovocné poháry se šlehačkou. Další dávali přednost sýrovým chlebům, smaženkám, obloženým chlebíčkům a dalším specialitám zhotovených ve vlastní výrobně jídelny. Patřily mezi ně i oblíbené bábovky s rozinkami a tvarohové, povidlové či jablečné koláče. Denně jen tuto jednu libereckou jídelnu navštívilo víc jak tisíc zákazníků. 
 A jaký je současný stav na poli mléčných jídelen? Asi takový jako shledal Napoleon svou armádu po bitvě u Waterloo. To, co dnes vzniká místo oblíbených levných občerstvení je to, co mi občas říká, zda ten náš prezident nemá s tím svým euroskepticismem pravdu. Proč musíme s prominutím konzumovat pizzu v Pražské za 60,- - 80,-Kč, když bych si dal raději něco levnějšího? A tak je po celém městě. Turecký kebab ano, ale poctivý párek v rohlíku ne a není tu boha, který by něco reguloval, spíš zakazoval, povoloval. Jako bychom se pořád ještě těch slovíček báli. 
 Proto nám mladí čeští fašisté mašírují ulicemi. Proto, že naši politici, zkorumpovaní až na půdu, neposkytují záruky, že těchto slovíček nezneužijí. Tenkrát to šlo, dnes to nejde. Na jednu stranu, nedivím se mladým radikálům, že touží po změně. Když ti, co mohou nemohou, když ti, co by neměli kradou a lžou. Konkrétněji zneužívají, lobují, lyžují, staví haciendy. Pak se divíme, že i šéf liberecké policie sedí a všichni kolem něho v tom jedou s ním. Tady už nejde o mléčnou jídelnu, ale koho na podzim volit, aby těch lumpáren ubylo.

Žádné komentáře: