neděle 21. června 2009

Není na seznamu VZP a není ani na recept

 Město bez kašny a morového sloupu, to je přeci hloupost. Socha a voda, to patří před radnici. Však i Liberec měl svůj morový sloup, mariánské sousoší a kašen bezpočet. To až nyní, kde nic tu nic. A město bez těchto památek je jako pohádka bez princezny. Ani to nejchudší město nemělo problém vybrat a shromáždit finance na jedno sousoší jako dík, že mor je už pryč.
 Tak to bylo i v Chrastavě, kterou morový sloup s příslušenstvím z pískovce a z dílny uznávaného Mistra Matyase Brauna stál 727 zlatých. Sousoší bylo postaveno z peněz, které mezi sebou vybrali přeživší a pozůstalí. Naštěstí, už kvůli jeho hmotnosti, s ním nikdo moc nemanipuloval a od roku 1732 jí stačily snad jenom dvě opravy a Chrastava má památku jak má být!
 A když jsme Chrastavě pochválili sousoší, na které nešla z účtu VZP ani koruna, protože si dobří chrastavští sousedé vybrali potřebné zlaťáky mezi sebou, řekněme rovnou, že to bylo gesto hodné následování.
  Město má i solidní kamennou kašnu s textem na kyprých bocích, která je ještě starší než zmíněné kamenné placebo z roku 1732. Chrastavská kašna má v rodném listu zapsán rok 1680, takže brzo se budou slavit narozeniny. Děvčeti bude 320 let a je na čase přemýšlet, čím to oslavíme. No a pokud jde o to, zda-li je kašna je dílem samotného Brauna, proč ne, ale k čemu by potom měl starý pán dílnu plnou učedníků? 

 

Žádné komentáře: