neděle 5. července 2009

1211

Rok založení jako čitelná SPZ. Asi tak uvažovali nahoře, když psali rodný list Hejnicím. Město uctívané Panenky, posvátných poutí a barbarské ruiny Hotelu Perun. Jak dojemné, jak k pláči. Snaha jednoho pátera a lidská malost, obrovská blbost, bezzubé zákony a odvaha poslat bagr a srovnat tu ostudu se zemí. Poutní Hejnice, Lázně Libverda – krásné dvojměstí. Tohle nikde jinde v Libereckém kraji nemají. A k tomu Obří sud s Jizerkami v pozadí.
V pozadí tu je ještě něco. Turistický ruch. Bílý Potok, Smědava, Smrk a cesta do polské části Euroregionu Nisa, na Frýdlant, Nové Město, ke Stelzigům do Řasnice, kolem Souše do Krkonoš nejpůvabnější cestou v Čechách.
Píše se 21. století. Udělejme z Hejnic Baden Baden. Kulisu hor už někdo postavil. Pozvěte sem aristokratickou rakouskou smetánku. Vyvětrejte slamníky, otevřete okna a dejte do nich truhlíky s květinami. Inzeráty do novin: Dvojměstí Hejnice-Libverda...Nevšední zážitky.“ Co brání bráně Jizerských hor otevřít a roztáhnout obě křídla? Ukončit spory. Pozvat sem turisty. Prodat svá práva někomu, kdo umí udělat z města a okolí něco, kam se lidé rádi vracejí
Už vím, kde to vězí, konšelé hejničtí. Peníze jsou a vždycky budou – sáhněte hlouběji do kasy a nechte zpracovat generel toho, co vám schází. Projekt „Za Hejnic ještě krásnější“. Neseďte, jak žába na prameni a investujte do poznání. Existují úžasní a chytří lidé, kteří tohle umí. Nechte si zpracovat, jak bude za 5, 10, 20 let vypadat vaše území. Je tu Euroregion Nisa, Krajský úřad, nezávislí projektanti, lidé s vizí, kteří vidí dál za pařezy první obory.
Mně to vaše krásné město připadá trochu mrtvé. Mělo by být branou, Mombasou ne do Východní Afriky, ale do našich krásných hor. Nenechte si to vzít jinými. Uchopte své pravomoci a investujte do budoucnosti a začněte třeba s Perunem. Už se těším, jak současný majitel spláče nad „výdělkem“ a v dražbě „prodá“ hanbu století. Škoda, že nemáte šatlavu a pranýř – ach, ta lidská práva, kterých se nejvíce dovolávají zloději...
Nic nedejte na kozí farmy a vesnické univerzity. Jste to vy, kdo má klíč a k nim nádherné Jizerky. Máte onen Pinochiův zlatý klíč k truhle pokladů. Všichni propuštějí, tak investujte do turistiky – až 40% vašich nezaměstnaných tam najde živobytí. Jeďte se podívat do Bad Ischlu, do Baden Badenu, kupte si „software“ (nebude asi v češtině, ale ta investice se vám stokrát zaplatí). Nesmíte ovšem být tak hloupí, jako liberečtí konšelé s tím malérem světového lyžování, kteří jeho řízení „dobrovolně“ předali do Prahy.
Nedejte si vaši vizi nikým vzít a udělejme z Hejnic, to, čím přirozeně musí být. Nehcete si sáhnout na unijní miliony a začít stavět, opravovat, něčím velkým a krásným překvapit?
Když umí filharmonie v Americe investovat do světoznámého, drahého dirigenta, zkuste to vy, hejničtí, také. Složte se a kupte si někde manažera. Nemusí ani mluvit česky, ale aby už kdesi cosi postavil a provozuje ráj...Půjčte si. On stojí za víc a udělá Vám z Hejnic švýcarské lázně. Zkuste to prosím a prosím za všechny, kdo mají rádi Jizerky a tenhle nejkrásnější kout Evropy. Nechcete přece jen skanzen a státní přírodní rezervaci?

Žádné komentáře: