úterý 14. července 2009

Fenomén bleších trhů

V současné době, kdy rodinné rozpočty procházejí zatěžkávací zkouškou snižování výdajů, se „blešáky“ jeví jako součást možnosti, jak si přivydělat zbavením se nepotřebného nebo jak relativně slušně nakoupit. K nejproslulejším, největším a nejvíc navštěvovaným „všehotrhům“ patří bleší trhy v Zákupech na Českolipsku.
První sobotu v měsíci, se pod zámkem na parkovišti dějí věci nevídané. Každý, kdo přijede a zakoupí si vstupenku na „vymezený prostor“, může začít prodávat „cokoli“ za „cokoli“. Přesto, že českolipští pořadatelé organizují tuto nevídanou „bleší podívanou“ již několik let, chovají se v poslední době jako naprostí amatéři. Nezvládají úpravu prostor a vyznačení míst (travnatá část areálu), pořadatelé v terénu se pohybují jako náměsíční a často jsou na prodejce neomalení nebo jsou apatičtí. A pokud si potřebujete odskočit na instalované WC, vycouvají odtam pobledle a bez úkonu i majitelé hodně silných žaludků.
Částky vybrané od prodejců i návštěvníků jsou vskutku nemalé a tak by aspoň jejich část měli věnovat do úpravy prostor – posečení trávy, vyznačení zaplacených míst, úklid prostor i WC. Stále se zvyšující letargie pořadatelů k povinnostem zákonitě povede k hledání jiných prostor a jiných pořadatelů podobných akcí. A přitom by stačilo tak málo. Místo chaosu rozestavit pořadatele do prostoru tak, aby věděli, za co jsou placeni. Neškodilo by, kdyby se kontrolní orgány pronajímatele pozemku přišly podívat, jaký horor se odehrává v čase, kdy se areál plní prodejci (od čtyř do pěti hodin ráno) skoro za úplné tmy.
Od pořadatelů akce je nezodpovědné, aby akce s takovou tradicí upadla a stala se synonymem nepořádku a šlendriánství několika nezodpovědných jedinců, kteří dělají špatné jméno ostatním. Není to tak dávno, co se říkalo: „Blešák v Zákupech? Super!“ Tak se příště těším na setkání v Zákupech pod zámkem, kde jediné, co se nedá zorganizovat je počasí.

Žádné komentáře: