čtvrtek 9. července 2009

Na Lemberku straší

Jestli ve věži, to nemám zdání, ale v komnatách (jak hezky to zní) ano. Mám s tím problémy. Výchova, věk, racio, to vše mi říká ne. Ovšem paní Renata Černá, vzdělaná žena, kastelánka hradu říká ano a potvrzují to další, kteří nocovali na Lemberku. Ti všichni zodpovědně prohlašují: ano, na Lemberku straší.
Pomineme-li, že tam straší, řekněme si hned zkraje: Lemberk? To musím vidět! To je kus historie, kus dějin. A návdavkem zde žila opravdová svatá, paní Zdislava, po mamince, která byla ze Sicilie, zřejmě Italka, ale naturelem matka Tereza. Víc vám o ní řeknou průvodci.
Lemberk, to jsou vlastně samé historické, zámecké lahůdky. Pomineme-li černou kuchyni, pak zůstaňme s ústy otevřenými nad kazetovým stropem z roku 1610 s náměty Ezopových bajek, zámeckou odsvěcenou kaplí, kde můžete mít svatbu, na kterou se nezapomíná.
A to nechci mluvit o zázračném prameni léčivé vody na úpatí hradu. Zdislavina studánka s empírovým glorietem s osmi toskánskými sloupy. No řekněte sami, to musí uzdravit i mrtvého...
Samý zázrak, strašení, svatá Zdislava, studánka s živou vodou – tenhle balíček nemá chybu. Může směle konkurovat všem hypermarketům, kterýžto fenomén nákupů ubírá na návštěvnosti hradů a zámků neboť tam také provozují zázraky zvané slevy. A na to Češi slyší.
Jak jste na tom vy? Kam dřív? Spojte to s cestou na houby. S bandaskou nebo PET lahví vyražte pro vodu ze zázračné studánky a jako bonus, třešničku, prémii pro stálé zákazníky berte prohlídku Lemberku. Opět uvidíte, co jste ještě neviděli. Zámek, který chytne za srdce...

Žádné komentáře: