pátek 28. srpna 2009

O jazyku a škole

Už tomu bude 85 let, kdy se v roce 1925 v Hrádku nad Nisou otevřela česká škola, nejmodernější široko daleko. Bylo to velké zadostiučinění všem předchozím generacím usilujícím o českou školu v tomto regionu. Nezanedbatelná česká menšina žila krátce po vzniku ČSR nejen v Hrádku, ale i v blízké Žitavě, Bílém Kostele, Chotyni, Chrastavě, Machníně a v dalších blízkých i vzdálených obcích. Až do té doby navštěvovaly české děti pouze nižší třídy s čekým vyučovacím jazykem. V Hrádku to bylo v tzv. Azylu. Vyšší české třídy zde už nebyly a děti musely vstupovat do německé měšťanky.
Ze všech jmenovaných míst včetně Žitavy, se začaly denně sjíždět děti do nové hrádecké české školy. Byl to velký úspěch české menšiny v kraji s většinou německého obyvatelstva. Toho si byli účastníci slavnostního otevření plně vědomi. Při té příležitosti byla odhalena i pamětní deska a žáci vyšších ročníků vysázeli v jejím okolí stromky a okrasné keře, které zdobí školní zahradu do současnosti.
Škola slouží svému účelu 85 let, což je jeden dlouhý životní cyklus. Je tedy relativně mladá, takže co jí popřát k jubileu? Snad jen žáky, kteří budou český jazyk chápat nejen jako dar, ale i jako komunikativní zdroj, který nám byl kdysi upírán a kterého bychom si měli vážit jako daru největšího ze všech, co jsme kdy dostali. Dar společného jazyka, společné kultury českého národa.

Žádné komentáře: