středa 12. srpna 2009

Umět tak to, co uměli ti před námi – LVT

V době letních prázdnin se v Liberci konaly Liberecké výstavní trhy. Trhy, jejichž tradici můžeme odvodit od privilegia, které Liberci roku 1577 udělil císař Rudolf II. V onom patentu se hovoří i o dvou jarmarcích v jednom roce. Dá se říci, že tady byl dán základ pozdějším průmyslovým výstavám, které tak proslavili Liberec doma v Čechách, ale i v zahraničí.
První byla výstava průmyslových výrobků již v roce 1852. Ještě před tou nejslavnější, v roce 1906, to byla řada obdobných výstav v druhé polovině 19. století. A pak přišla ta, která vstoupila do dějin nejen města pod Ještědem. Jubilejní výstava Němců v Čechách roku 1906. Truc podnik Němců, snaha být lepší než „Jubilejní česká“. Byla srovnatelná nejen s tou v Praze, ale i s těmi v Berlíně, Vídni, Paříži. Trumfla i mnohé pozdější „monstrakce“, nemluvě o té poslední lyžařské liberecké ostudě. Jsou prostě organizátoři a organizátoři. Někomu je dáno shůry, někdo si chce jen namastit kapsu. Suma sumárum, to velké už v Liberci bylo, ale dávno.
Rok 1920 byl v Liberci rokem prvního veletrhu na území ČSR a do roku 1938 se opakoval devatenáctkrát. Průměrná návštěvnost – 60.000 návštěvníků. Poválečné trhy se konaly už v čistě české režii. V roce 1948 to byla proslulá a dá se říci stále vzpomínaná veleúspěšná výstava „Budujeme osvobozené kraje“. Od roku 1956 už mezi námi pamětníky známé LVT – Liberecké výstavní trhy. To se do Liberce pravidelně rok co rok sjížděla celá republika. Turisté, obchodníci, lidé za nákupy, za zábavou. A nejen do Liberce, ale i do širokého okolí. Do Jablonce za úspěšnými výstavami skla a bižuterie, do Frýdlantu na zámek, na Ještěd...
Liberec pukal ve švech, v hotelích a kempech nebyla ani malá přistýlka, restauracích prázdné místečko u stolu. Jak to asi zní dnešním poskytovatelům služeb? Ano, to byla léta na Liberecku, to byl čas LVT. Město a okolí se stávalo centrem kultury, přehlídky pokleslé a přesto obdivované interpretace písňové tvorby zlatých 60. let. Na rozdíl od současnosti přijížděli do Liberce a okolí za obchodem skuteční obchodníci. Liberecko nebylo jen kulturním a společenským centrem severu, ale i výrobcem světově proslulých komodit, kvalitních látek, koberců. Skla, moderních textilních strojů, strojírenských výrobků.
Jaký je to rozdíl proti dnešku, kdy je liberecký průmysl pověstný výrobou šoupátek, gumiček, plastových čudlíků, táhel, destiček a štítků. Asi jako před 150 lety, v 19. století. Vrátili jsme se o hodně let zpátky. A samotné LVT? Není co vystavovat. Jo, v halách tak udělat stálou burzu pro nezaměstnané. Před 30 lety haly praskaly ve švech a do Liberce se finance jen hrnuly. Každý rok v létě na půl milionu návštěvníků. Liberec byl Mekkou turistů – radnice, Ještěd, ZOO, botanická, Jablonec, přehrady, Jizerky, zámky, hrady v okolí. LVT byl prostě dosud nepřekonaný fenomén doby.

Žádné komentáře: