úterý 1. září 2009

Felix

Má téměř osmnáctiletá dcera si přivedla domů Felixe. Čekal jsem leccos a leckoho, ale po nohavici mi leze tchoř Felix. Nohavicí se snaží dostat co nejvýše. Ucukl jsem v předstírané hrůze. Dcera se srdečně zasmála a řekla, že tu s námi bude týden, neboť jeho majitelka odjela na vodu.
Felix se nemyje, žere můj salám a Sára mu kupuje něco pro kočky. Pokud nespí je aktivní a zajímá ho všechno. Na rozdíl od dcery i neuklizené nádobí, koš s odpadky, vysavač, všechna zaprášená zákoutí, pavučiny... Trpím. Dcera je vysloveně šťastná a zahleděná do Felixe.
Původně jsem čekal kluka a ona je to zvířecí holka. Felix? Asi se vloudila chybička. No budiž. Co můžu čekat od Felixe? Zatím se očicháváme. On je stále na vodítku a určitě při tom zůstanem. Uvidíme, co týden ukáže.
Stále se ubezpečuji, že fretka je domestikovaný tchoř s potlačenými pachovými žlázami, ale přesto to chlupaté pravítko nedráždím. Já vím, co dovede příroda: přívalové deště, požáry, orkány... Budiž, snad to všichni přežijem ve zdraví. Felixovy zoubky v té dětské hlavičce budoucí šelmičky ve mně vzbuzují respekt. Pokaždé, když mi jimi přejíždí po prstech ruky, prochází mi páteří jemné mrazení. Atavistický strach neadrtálce ze šavlozubého tygra. Strach o něco menší, přesto však obava z nejhoršího.
Není skulinky, kam by Felix nestrčil hlavu. Jeho leopardí pohyby mne utvrzují v tom, že se budeme vzájemně respektovat. Já pán, ty pán. Nic neslibuju. Beru ho na vědomí a on mne asi taky. Moc toho nenapovídá, ale vím, co mi chce říct: Jsou mi tři měsíce a rostu. Nedávno jsem viděl, jak ex Bond Putin střelil usurijského tygra. Felix roste nápadně rychle. Nechci, aby měl v budoucnu zdravotní problémy a tak dostává preventivně sušené brusinky. K tomu si vyškemral z mé svačiny trochu rybího salátu.
Zajímalo by ne, zda by si se mnou dal pivo. Kyselé mléko odmítl, ale Bebe sušenky ne. Zkusíme kečup, hlávkový salát, rajčata a malinový sirup. Gothaj v něm mizí velmi rychle. Jeho žaludek, zuby i trávicí trakt jsou v naprosté shodě s chutí do života, kterou mi tady předvádí 26 hodin denně.
Chtěl bych ho nenápadně převést na zeleninovou stravu zvířecího vegetariána. Bude záležet na Felixovi. Jen aby to vydržel.

Žádné komentáře: