středa 2. září 2009

Odborníci na hrady, do terénu, dokud není pozdě!

Počátkem sedmdesátých let minulého století byl Severočeským muzeem v Liberci prováděn archeologický výzkum na dvou opevněných místech středověkého osídlení Liberecka s cílem získat další poznatky o materiální kultuře raného středověku. Byly vybrány dvě lokality. Oválná vyvýšenina 70x50 metrů nedaleko machnínského nádraží a hrad Hamrštejn.
V první lokalitě se dodnes zachovala čtvercová prohlubenina, asi zbytek po centrální stavbě většího dřevěného domu, který archeologové podle nalezené keramiky určily do 13.-14. století. Nalezená keramika pomohla určit nejen stáří objektů, ale i identifikovat uživatele. Šlo o kuchyňský inventář prvních kolonistů, kteří přišli do poříčí střední Nisy. Tvary, barva a linie kreseb odpovídají hrnčířským výrobkům z Německa. Lze z toho odvodit, že první osídlenci tohoto kraje přišli odtamtud.. Při rozboru německého názvu obce Machendorf (Machnín od roku 1922) bylo konstatováno, že si jméno obce přivezli sebou z Falce nebo z Bavorska. Zde jsou dvě starší obce stejného jména.
Archeologický výzkum na hradě Hamrštejn byl prováděn pracovníky Severočeského muzea v Liberci společně s dobrovolnými brigádníky. Výzkum přinesl řadu zajímavých zjištění. Historik A. Sedláček se domníval, že hradní palác stál mezi dvěma věžemi, ale při výzkumu bylo zjištěno, že zde žádný takový palác nestál. Ovšem dodnes se traduje, že po paláci zbyly ve stěně hradeb otvory pro trámy. Větší hradní místnost lze situovat do jedné z hradních věží. Zde byly nalezeny i leckteré z předmětů užívaných v 15. století. Hroty šípů. Přezky, skoby, třmen... Významným nálezem je válečkovitý náboj do středověké palné zbraně. Jde o sekané olovo ráže 15mm.
Hamrštejn roku 1433 dobyli Sirotci Jana Čapka ze Sán, jednoho ze zrádců v Bitvě u Lipan. Totožné náboje jsou známy z místa bitvy u Prahy či ze Sionu u Kutné Hory, poslední bašty husitů, bráněné Janem Roháčem z Dubé.
Je škoda, že od počátku sedmdesátých let se už nikdo z odborníků na ona blízká historická místa nevrátil a nepotvrdil či nevyvrátil ony „střepinové soudy“ tehdejšího výzkumu. Machnínské hradiště naproti nádraží ČD je v současnosti zatíženo sousedstvím tovární expanze, Hamrštejn hledá jen těžko majitele.
Severočeské muzeum v Liberci by mělo vrátit k práci v terénu i se zapojením amatérských archeologů pod přímým vedením vzdělaných odborníků. Pokud tedy alespoň ještě něco z hradu stojí.

Žádné komentáře: