čtvrtek 10. září 2009

Významné výročí

Končí se rok 5769 židovského kalendáře, rok významného výročí osobnosti, která ve společných dějinách Čechů a Židů oslovila oba národy žijící v této zemi od nepaměti. Právě končící kalendářní rok proběhl ve znamení významných akcí 400 let od úmrtí rabi Jehuda Ben Becalel, představeného pražské židovské obce, kterého známe též pod jménem Maharal či rabi Löw.
V souvislosti s významem tohoto vědce a učitele proběhly v řadě míst naší země výstavy a vzpomínkové akce. Tou nejvýznamnější je výstava v Císařské konírně Pražského Hradu (do 8. listopadu 2009) – Cesta života rabi Jehuda Leva Ben Becalel (1525-1609). Výstava si klade za cíl seznámit veřejnost s životem a odkazem této historické osobnosti, člověka, který vděčí své popularitě vytvořením umělé bytosti – Golema.
Expozice se věnuje fenoménu legend o rabi Löwovi. Rabi Löw, v hebrejské literatuře Maharal, se stal vedle Franze Kafky nejproslulejší osobností židovské Prahy. Byl filosofem, učitelem i praktickým rádcem své náboženské obce. Byl přesvědčen o mosi slova a písma, jako nástrojů stvoření.
Židé věří, že člověk je Bohu partnerem. Ten mu dal díl své tvůrčí síly, opatřil ho řečí a možností volby (!). Židovští učenci a na předním místě mezi nimi rabi Löw usilovali o skrytá poznání, chtějíce poznat strastiplnou cestu Židů mezi ostatními národy. Tak vzniklo židovské mystické učení kabala (přijetí). Nahlédnutí do mystérie bytí – napodobení stvořitelským činem. Vytvoření homunkula Golema, umělé bytosti oživeného za pomoci mystiky a pomocí Božího jména, úžasná cesta hledání, kombinací 22 hebrejských písmen, to byla jedna z cest poznání rabiho Löwa. V kompletním pohledu se pak tento významný rabín profiluje ve vztahu k nežidovské české společnosti 16. století v Praze císaře Rudolfa a jeho dvora, včetně kontaktů s křesťany rudolfínských Čech.
Je jenom na nás, stiskneme-li onu symbolicky napřaženou ruku přátelství a tolerance a necháme se vést světem míru, vysněné harmonie, mystiky a humanismu.

Žádné komentáře: