neděle 11. října 2009

Na houby jsou Lázně Kundratice

Trochu zavádějící, ale na přelomu září a října není nic víc pravda, než že hub jsou plné okolní lesy a saměťáků si povezete domů plné tašky. A nejde jen o houby. Kundratice jsou lázně a ne ledajaké. Využití rašeliny není v medicíně nic nového, ale kdo má tohle v programu, ví co dělá a v Kundraticích to s rašelinou a dalšími léčebnými postupy umí; nejsou v oboru žádnými nováčky.
Bohatá rašeliniště nedaleko Kundratic byla lidem z Osečné a Kundratic známá již v dávných dobách, ale na využití nikdo nepomyslel. Teprve místní obchodník Franz Neuhäuser se snažil rašelinou topit. To se psalo ještě 19. století.
Jeho ekonomický záměr měl však slabiny a s využitím rašeliny uspěl teprve Josef Schwan z blízké Osečné. V roce 1880 postavil malý domek se dvěma vanami pro rašelinové koupele. Záhy objekt rozšířil a již jeho syn otevíral v Kundraticích rašelinové lázně. To se psal rok 1900 a lázně zaznamenaly boom.
Podle výnosu ministerstva z 9.10.1901 se obec přejmenovala na Ban Kunnensdorf – Lázně Kundratice. O sedm let později lázně koupila obec a ještě před První světovou válkou (v roce 1913) se rozhodla z gruntu je modernizovat. Lázeňské budovy dostaly nový vzhled podle návrhu drážďanského architekta R. Bitzana byl postaven nový lázeňský dům. Jablonecká nemocenská pokladna zafinancovala v roce 1914 ozdravovnu pro revmatiky, rekonvalescenty, nemocné dnou a dýchacími potížemi.
Za První republiky, ve třicátých letech, byly Lázně Kundratice právem považovány za moderní lázně ČSR. Dne 10. října 1938 byla Osečná podle Mnichovské dohody obsazena plukem SS Germania a území bylo z okresu Mimoň připojeno k okresu Liberec. Po osvobození, v květnu 1945, zahájily lázně sezónu již 1. července. Na léčení byli přijímáni vězňové z koncentračních táborů a repatriovaní Češi.
Současné lázně doznaly neskutečných změn, doslova omládly a zkrásněly. Dnes poskytují zdravotnické služby na nejvyšší úrovni klientele z celé naší republiky, ale i z blízkého zahraničí. Dostává se jí péče na základě mnohaletých zkušeností s léčbou pohybového ústrojí. Dodnes využívají přírodního léčivého zdroje – slatiny k tzv. peloidoterapii.
Krásné prostředí v okolí lázeňských budov usnadňuje pacientům volbu kulturní náplně ve volném čase. Lázně Kundratice jsou lázněmi rodinnými, v každém vzbuzující ty nejlepší pocity již při vstupu do komplexu budov a parků obklopujících lázeňský komplex.
Lázně Kundratice jsou v říjnu na houby, a po celý rok pro ty, které něco trápí a potřebují se léčit. S čistým svědomím Vám je mohu doporučit.

Žádné komentáře: