neděle 25. října 2009

Prales v Čechách není jen Boubín

 Prales v Čechách není jen Boubín aneb Ještě jeden Boubín pod Ještědem. Asi tak nějak to plánují členové a sympatizanti „Společnosti přátel přírody“, zkráceně „Čmeláci“. A že mají políčeno na vysokou! Nejsou to žádní troškaři. Jejich cílem je propojit současný stoletý les s novými lokalitami tak, aby vznikl jeden skutečný, velký prales na ještědských úbočích. Rozhoduji se a nejsem sám. Pomohu a zaplatím i já za jeden čtverečný metr 12,-Kč nebo 300,-Kč za metrů dvacet pět? Pomohu uchovat na světě kus ekologicky hodnotného porostu nabízející vhodné podmínky pro přežití ohrožených druhů rostlin a živočichů? Nebo s mnoha dalšími využiji jednou v roce možnost dobrovolné pomoci přímo na konkrétním pozemku? Dávno je tomu, co jsem na Jizerce, na Smědavě celý týden sázel malé lesní sazenice. Navždy si budu pamatovat, tu neopakovatelnou atmosféru kolektivu, krásu přírody a pocit, že jsem i já pomohl něco málo z přírody zachránit. 
 Je to výzva a každý jeden z nás by si to měl jít zkusit. Lidé na západ od našich hranic chodí bezplatně pomáhat do nemocnic, stojí na křižovatkách a pomáhají převádět přes ulici staré lidi. Chodí do lesů a pomáhají jejich strážcům uchovat tu krásu tak, jako každý liberecko-jablonecký „čmelák“. Je naší povinností, ale i ctí, odpovědět na jejich výzvu a zapojit se svými silami nebo penězi. Někdo pětkou na vykoupení lesa, ti mladší aspoň pro zkušenost, co to je brigáda. Staňme se patrony nového pralesa a doložme certifikátem příštím generacím, že jejich rodiny mají tradici pomáhat a věci řešit.
 Les jsou plíce planety. Zelená-modrá, je jenom jedna a je naším domovem. Přiložme tedy všichni, napříč politickými stranami, svou ruku ke společné práci a dejme okolí našich měst růst lesům a přírodě ve shodě s jejich posláním být pro lidi dárcem všeho toho, co potřebují, z čeho se těší a radují. Volejte, pište mailujte: info@cmelak.cz, tel.: 482 751 195

Žádné komentáře: