čtvrtek 17. prosince 2009

Vánoční

Od města k městu. Jestli se něco mění, pak jsou to vánoce. Asi by se divili naše babičky a dědové, jak v Čechách probíhá příprava Vánočních svátků a nakonec i samotné Vánoce! Domnívám se, že vše je v režii mamutích koncernů. Sláva Bohu na nebesích, že ne v režii koncernů zbrojařských. Ale proč ne? Svět není jen o křesťanských svátcích míru a pokoje, jsou zde i jiná, dravá, nekompromisní a nesmlouvavá náboženství...
 Tam, kde naši předkové v doškových chaloupkách pod horami četli v „nebeklíči“ modlitbičky, podstrojovali kravičce a kozám, dřeli a vychovávali děti, cpali se bramborami, jáhlami a moučnými jídly, plackami se zelím a kedlubnami, tam my se cpeme krevetami, exotickým ovocem s Heiznovým kečupem a hotovými omáčkami. Vánoční poutě, trhy, zvyky a nahradili režiséři okázalou výzdobou svých marketů, přitažlivými slevami, šířkou sortimentu nabízeného zboží, akcemi pro ženy, děti, seniory, vaše miláčky. 
 Ano, vánoční pohoda ze starých obrázků a Ladových kalendářů se přestěhovala za město na velká parkoviště odkud s vozíky vyrážíme k cíli, k oltáři bakchanálií vůní, obřadů ochutnávek, překrásné iluminaci navozující atmosféru čehosi, čemu se říká konzumní blahobyt. Nacpat si bříška a ještě k tomu nakoupit vánočky, dárky, televizi, zájezd s Čedokem do Thajska. Proč ne. Jsou to dnes standardní přípravy na svátky. Svět se prohnul v kříži a narovnal si záda. Lidé se vrací k autům, které nacpou nákupy až po střechu. 
 Vánoční stromek před radnicí už v podvečer svítí všemi barvami. Nejhezčí je ta modrá. Kolem je jen pár stánkařů, odkudsi je slyšet koledy... Lidé moc nenakupují. Schází jim obrovitá světla marketů, nesmlouvavá reklama a slevy na každém kroku. Svět už je jinde a pohoda vánoc taky. Něco, co silně nenávidím, nás žene kupředu. Jako by ovčák a jeho pes, z těch krásných jesliček, dostali za úkol místo oveček, dovést za účelem ostříhání do ohrady nás. Všechny a dnes.
 Hezké vánoce a šťastné a veselé nákupy.

Žádné komentáře: