úterý 5. ledna 2010

Co jsem viděl v libereckém muzeu?

No, něco jsem viděl, ale jsem z toho rozpačitý. „Velké bitvy malých vojáků“ (Severočeské muzeum Liberec, 8.12.2009-24.1.2010) – excelentní výstava modelů a dioramat vážících se ke konkrétním vojenským událostem od středověké bitvy u Azincourtu roku 1415 až po operaci Spojenců s cílem dopadnout teroristy Al-Kaidy v jeskynním komplexu Tora-Bora. Neskutečně precizní práce špičkových výrobců. dokonalá práce při sestavování a dokončování sběratelem a nadšencem...
Trochu víc, než jsem čekal. A právě to „trochu víc“ mi vadí, neboť ta krásná militární výstava je víc, než jsem čekal. Čekal jsem totiž něco na pomezí nostalgie. Cínové vzpomínání na neumělé hračky našeho mládí, kdy poslední válka nebyla hrou, ale traumatem mnoha lidí kolem dětského světa, kdy válka nebyla oslavována. Na této výstavě jsem nevěřil svým očím. Všechny ty bitvy jsou tak úžasně zobrazené, že být dítětem, chtěl bych se každé zúčastnit. Modely krásné, jak švýcarské hodinové strojky. A přitom skutečná válka, bitva, páchla krví, zněla chrapotem a výkřiky umírajících a raněných. Lidé v ní hořeli za živa a umírali v bolestech. Válka byla cítit a slyšet. Když už tedy realita preciznosti zpracování, pak realita skutečná. To, aby si ti, co přijdou, nemysleli, že jsou na oslavách války, že válka je místo pro hrdiny – pro mne.
Nejsem si vědom, že přeháním. To jenom zahraniční mise našich českých placených vojáků mne přivedla k této úvaze. Jak se tam chovají a v co věří? Dávno si nemyslím, že pokud otec koupí dítěti vláčky, že po nich touží obdarovaný. To si často právě otec plní své sny. A tak nějak to je i s exponáty této výstavy. Jsou jako film s hvězdičkou, jako komentované vydání kontroverzní knihy, jako mešita v jihočeské vísce.
Tam, kde končí nevinná hra, začíná hra s hrůzným koncem. I tak je možno pozvat na tuto výstavu. Je určena především zájemcům o vojenskou historii a modelářství. To, zda vzít ssebou děti, bych si hodně rozmyslel. „Velmi přitažlivé“ diorama zobrazující návštěvu Adolfa Hitlera v kasárnách SS divize „Leibstandarte Adolf Hitler“, kde, kromě jiných, defiluje říšský maršál Hermann Goering a říšský protektor v Čechách R. Heydrich je nevkusné a s názvem výstavy „Velké bitvy malých vojáků“ nemá co dělat. Zde kurátor výstavy a vedení muzea překročili tu pomyslnou hranici vkusu, která se očekává od kulturní instituce Libereckého kraje. Jako sběratelský artefakt? Ano, ale ne ve veřejně přístupné expozici.

Žádné komentáře: