pátek 1. ledna 2010

Úřednická vláda

Nic neříkejte! Úřednická vláda láme rekordy v získané popularitě a její předseda J. Fišer, už je populárnější než prezident republiky. Všichni máme obavy z věcí příštích, až se bude tato vláda poroučet. Až z nových voleb vzejde vláda nejsilnější strany, případně nová koalice – aby jim tašky ze střechy ráčily spadnout na hlavy…

A co říkáte tomu předejít takovému stavu a najít řešení? Postavit novou politickou stranu – Stranu úřednickou? Ne podnikatelskou, ne dělnickou… Úřednickou na podporu jediného cíle. Zachovat aspoň na příští čtyři roky „úřednickou“ vládu Jana Fišera, která by, na rozdíl od vlád minulých a žel i budoucích, nebyla vládou politickou. Měla by čas vládnout a plnit své sliby. Nepolitikařit. Nabízí se otázka, k čemu by pak byly ony politické strany, které tak problematicky vládly až dosud. Ano, byly by na dvě věci. Na p.. a na to, aby se naučily kultuře chování, neboť jak je vidět, jsou lehce postradatelné a tudíž téměř zbytné.

„Úřednická strana“ by vznikem a s podporou lidí, kteří si stěžují, že nemají koho volit, dala prostor pro splnění řady věcí, které tandem Paroubek – Topolánek nikdy nemůže naplnit. Tak hluboká je totiž propast mezi budoucími vítězi voleb, které ovšem dnes ještě můžeme změnit. To je realita dnešního všedního dne a příštích parlamentních voleb.

Politická scéna může podpořit setrvání Fišerovy vlády a naplnění jejích cílů podporou tohoto projektu, který by vrátil Česko do kladných čísel, k prosperitě a ke skutečné demokracii. Ne k takové populistické vládě – vládnutí, jaké nám předváděly ony dvě střídající se mocenské strany. Změna, která by mohla přijít, se zdá být jistá a přál by si ji každý z nás. Jde o to, jak by ji přijali oni tři páni: Klaus, Topolánek a Paroubek, kterých by se dotkla téměř existenčně. Nám ostatním by přinesla jen to nejlepší.

Egon Wiener

Žádné komentáře: