pondělí 8. února 2010

Není den jako den

21. únor je neděle, ale ne ledajaká a tak bychom měli být připraveni. Málokdy se sejde v jednom dnu tolik významných výročí, až hraničících s inflací dobrých mravů. V onen den bychom si měli nejen pospat (je neděle), ale zároveň si aspoň dortem připomenout tři významné reality zaznamenané u tohoto dne v kalendáři. 21. únor je Dnem mateřského jazyka, Dnem cestovního ruchu a Dnem boje proti kolonialismu... A to nezapomeňte, že jsme ještě plně nevystřízlivěli z oslav předchozí neděle 14. února, kdy jsme douřlivě slavili Den manželství.
Ano, jsou úradky Boží, ale jak je vidět, existují i úradky úředníků, lidí z masa a kostí. Pokud nerozumíte těm prvním, ty druhé jsou k pochopení bez zvláštního přemýšlení. On si každý z nás musí zdůvodnit své poslání na tomto světě. A pokud někdo vlastní visačku ke vstupu do úřadu, je už vlastně pověřený. Dřív to býval vrátný s kulatou čepicí, dnes je to vysokoškolsky vzdělaný, něčí frustrovaný syn nebo dcera, dávno už nepodobní oněm dětem spřádajícím sny v partách kdesi v lese za domem.
Dnes jsou to neidentifikovatelní úředníci házící do jednoho pytle v jednom dni mateřský jazyk, kolonialismus a průvodce. Působivé, matoucí a formální. Co si kdo slibuje, že udělá ve prospěch tohoto významného dne? Jde o vrchol arogance, formálního chápání a pohrdání tím, co jsme si měli přiblížit ve škole.
Mateřský jazyk, jako kdysi třeba volební právo, povinná školní docházka, zánik roboty – to patřilo k programu otců zakladatelů. Dnes? Škoda mluvit. Kdesi kdosi cosi v kanceláři vymyslí. Děj se vůle Boží! Svět se změnil maje jiné priority. 11. února byl v kalendáři Den nemocných. Zastavme se. Vzpamatujme se! Opravdu je možné, co říkají naše babičky, že svět se řítí do záhuby? Podle toho, co nás čeká v kalendáři 22. února, ano. Ten den si máme připomenout nebo oslavovat Evropský den obětí. A pokud stačíme vystřízlivět, těšme se na 2. březen. To společně oslavíme Mezinárodní den boje spisovatelů za mír. Nějak postrádám Den rohlíků z Tesca za 90 haléřů. To pro informaci nezaměstnaným. Také důležité!

Žádné komentáře: