neděle 14. března 2010

Jak se v Jablonci před 60 lety „plýtvalo“ s potravinami

 Psal se rok 1950, lámalo se 20. století. Kontrolou na místě ve vesnicích Jablonecka se zjistilo, že například rolník Janků z Janova nad Nisou vykrmil moukou 10 vepřů, ačkoli dle zdroje v obci neměl dostatečnou krmnou základnu. Ba co víc, když u něho byla provedena prohlídka, zda obecní udavač měl pravdu, byly nalezeny dva prázdné pytle od hladké mouky a ve žlabu zbytky mouky, kterou byla prasata krmena. Mouka i prasata byla zabavena a on bude po zásluze potrestán, psal dobový investigativní novinář. Škoda, že při zásahu nefotografoval a pod článek se nepodepsal. 
 Dále bylo v okrese Jablonec zjištěno, že velká spotřeba mouky a chleba byly zaviněna vedle plýtvání těmito produkty i hromaděním zásob, dokonce i komunisty – funkcionáři, kteří, cituji:“mají jít jiným příkladem“. Také vedoucí některých prodejen a Jablonecku svým nesvědomitým počínáním umožnili hromadění a přejídání se jednoho na úkor druhého. 
 Na Jablonecku bylo tehdy, v padesátých letech minulého století, 27 prodejen, které měly udržovat zimní zásoby, a co se nestalo? Skoro všichni skladníci si špatně přečetli „fermany“ a mouku z těchto zásob prodali do vánoc. Ve Mšeně se vyskytl i takový skladník, Havrda se jmenoval, co prodal mouku z odlehčovacího skladu, ačkoli odlehčovací sklad měl, snad podle názvu sloužit k odlehčování. No, vidíte, a přesto bylo zaznamenáno, že takové případy jsou / byly vyšetřovány / a budou po zásluze potrestány.
 V Rychnově se zjistilo, že u rolníka Palduse se nachází 18 pytlů nevyčištěné pšenice a 21 pytlů nevyčištěného žita. Obilí žraly myši, zatímco šestičlenná rodina nakupovala chleba i mouky bez zemědělské protidávky. Škoda, že dobový tisk nedal prostor i protistraně. Bylo by jistě zajímavé přečíst si, jak zemědělci Paldus, Janků a další reagovali na tato obvinění. 
 Suchý chleba a housky je vždy lepší proložit kouskem vepřového a tak se nedivme, že tomuto pokušení podléhali čím dál tím víc i různí straničtí funkcionáři oněch padesátých let. A kdyby šlo jen o zatajené obilí... Hledal se totiž i opravdový třídní nepřítel a těm se stínaly hlavy. V Praze na Pankráci.

Žádné komentáře: