neděle 14. března 2010

Kolik je hodin

 Odpověď je snadná. Máte hodinky, mobil, přístup k internetu. Na dohled jsou věžní hodiny. Hodiny digitální, manuální a tak bych mohl pokračovat... Jsou ale i jiné možnosti. Podle slunce, známe-li světové strany. Je-li slunce na jihu, je poledne a stromy vrhají krátké stíny. K večeru se stíny prodlužují a slunce postupuje každou hodinu víc a víc na západ. Horší to je, je-li zataženo. 
 Pak jsou tu ovšem květiny. Mák otevírá květ už v sedm hodin ráno, v osm zavírá svůj květ bleděrůžový svlačec. V devět hodin ráno zavře svůj květ sedmikráska, v deset durman. Jsou-li otevřeny modré květy rozrazilu je jedenáct hodin. Na minutu přesně se v poledne zavírají růžové kvítky hořké zeměžluče. Ve tři odpoledne jde spát pampeliška, která stáhne své žluté lístky. V pět hodin odpoledne se opět probudí durman, který spal od deseti hodin. V sedm se otevírá zvonek, v osm žluté blatouchy. 
 Známe-li přírodu nejsme v čase ztraceni. Přírodní hodinky, na rozdíl od těch na baterii, jsou velmi přesné a fungují stále – pokud zrovna venku nemrzne a není právě pod mrakem.

Žádné komentáře: