neděle 14. března 2010

Trochu dějepisu

Jak mnoho zajímavého ještě skrývá památka, kterou tak dobře známe a kterou máme za humny? Hrad Valdštejn byl založen ke konci 13. století Zdeňkem z Valdštějna, který se stal zakladatelem rodu.Traduje se, že Zdeněk přispěchal na pomoc králi Přemyslu Otakaru II, chystajícímu se do války se svými 24 syny. Který z oněch 24 synů sídlil později na Valdštejně se nepodařilo zjistit. Obraz stromu života, otce s 24 syny, byl zobrazen na řadě zámků, jako počátek různých větví tohoto košatého valdštejnského rodu. Vskutku z jejich potomstva vzešlo mnoho Valdštejnů našeho Pojizeří. Například Jindřich, purkrabí Hradecka, byl poručníkem jednoho z těch, kterému další příbuzný chtěl vzít všechno. Nic nového, co bychom neznali z chování současných restituentů ve vztahu ke svým příbuzným.
Hrad Valdštějn zažil i dramatické chvíle za husitů. Byl tu vězněn český zemský správce Zikmund Korybutovič, polský kníže, který, ač do Čech povolán, byl všeobecně neoblíben. Po roce 1437 byl hrad opět v moci husitů, konkrétně v rukou Jana Čapka ze Sán (kterého vychom v tomto období často potkávali i v kraji pod Ještědem) a jeho dcery Žofky s proslulým husitským hejtmanem Jetřichem Talafúsem.
Ještě v 15. století vládla na hradě Kateřina ze Strážnice, milenka minsterberského knížete Jindřicha, syna českého krále Jiřího z Poděbrad. Její vláda na Valdštejně skončiola náhle, když neprávem obvinila saskou kněžnu z krádeže klenotů. Vladštejn se vrátil zpět do královského majetku. Patřil i Smiřickým, včetně toho, jak tehdy říkali, nesvéprávného, jehož sestra vyletěla i s jičínským zámkem do vzduchu. V doně Národního obrození byl v majetku Čecha, ze kterého se vyklubal poturčenec horší turka. Jan Antonín Lexa, původem pražský měšťan, zbohatl za napoleonských válek v obchodě s obilím. On a jeho potomci byli důslední v šíření němectví v kraji Českého Ráje. Jeho syn Felix v roce 1909 povýšil na hraběte z Aehrenthalu a majetek mu byl v roce 1945 zkonfiskován.

Žádné komentáře: