středa 31. března 2010

Volby nejsou až zas tak daleko

 Pokud procházíte Pražskou ulicí v Liberci denně, je možné, že si toho ani nevšimnete, ale pokud jste odjinud a hlavní ulicí města pod Ještědem procházíte po delší době, vaše ohromení je zcela na místě. Laik žasne, odborník by jistě našel vysvětlení. Z hlavní tepny vedoucí od žaludku města (Tesco a Dunaj) k jeho srdci (radnice) je ulice s prázdnými obchody, žebrajícími bezdomovci, asijskými šunty, bez tradiční pohody a nálady, kterou tato ulice vždycky, tedy až donedávna, měla. Co se to děje? Proč v takové míře? Vysoké nájmy? Hospodářská krize? Nové herny a sázkové kanceláře? Najde se řešení devastace tradičních hodnot? Nebo skutečně náš svět se mění natolik, že nemáme na jiný způsob života? Opravdu je tohle to, co se líbí nastupující generacím, kterým přestáváme tímto rozumět? 
 Pokud se s mladými ztotožňujeme, je na čase prostestovat. Nebo se jedná o střet mocných s mocnějšími? Bohatých s bohatými? To by pak měla být věc nás všech. Jisté hranice, zákon a pořádek jsou deklarovány všemi stranami a nakonec i libereckou radnicí. Někdo se jistě i zde věnuje koncepci obchodu a služeb, licencím, povolením strategii a šancím, názorům veřejnosti, veřejnému mínění. 
 Nastává období času slibů a volebních programů. Co by dup, jsou tu volby našich nejlepších na radnici, do senátu, do parlamentu. Dejme si záležet. Jsou tu další ulice, náměstí a čtvrtě, které může potkat osud Pražské ulice.
 Jsme tu ale i my, kteří uprostřed toho chaosu žijeme.Očekávejme s jistou nadějí volební programy libereckých politických stran. Tam hledejme odpovědi na otázky, co se nám líbí, nelíbí, v čem pokračovat, co by se v Liberci mělo radikálně změnit.

Žádné komentáře: