neděle 7. března 2010

Vše na prodej. Za polovic

 Ze všech stran na nás útočí reklamy: sleva 70%, volné prostory k podnikání, k pronajmutí, teď hned! Kupuj a neváhej! Slevy, slevy... Vše je na prodej.
 Taky bych si něco koupil. Ne moc drahého. Nejlépe zachovalého politika. Ten by se mnou chodil, večer u nás v nové Vsi venčit bojácného psa. Psal by za mne pozitivní články do novin. Optimistická hlášení o tom, co všechno všude klape a jaké chvályhodné vize má muž na zdejší radnici. Ach jo! A při tom: nekup to, když je to tak laciný!
 Stříbro, zlato, italské boty do deště na jeno použití, francouzské parfémy, žrádlo pro kočky, shnilý pomeranče v sáčku za polovic. A ty úžasný zájezdy! Tři děti za polovic, čtvrté zadara, dva dospělí, jenom pouhých čtyřicet tisíc. Kde je vzít? Auta, co umí i to, co nepochopím. Mobil, co hlídá, kolikrát jsi dneska a kde jsi byl. Veškeré jídlo už taky v prášku, mělněné maso, voňavý toaletní papír, endiaron, lístek do kina a ultra tenkou televizí. To všechno a ještě mnohem víc nabízí svět roku 2010, rok hojnosti a nevídaných slev, slibů a „pokory“ politiků, kteří chtějí pokračovat, zůstat. Být opět zvoleni. U někoho to snad i pochopím, u jiných hořce pláču a nejsem sám. 
 Co platí na politiky, že nevidí než sebe a nechtějí skončit? Budou kandidovat, ať to stojí, co to stojí! Já jenom, že vše je dneska za polovic. Zas nás budou obdarovávat hrnky a propiskami, ti hloupější gulášem doma na ohřátí. balónkem, klíčenkou, ba i vlastní fotografií. Budou i zpívat a tančit, na požádání ukáží i zuby, potřesou rukou. Těch bych se i držel. Budou z nich výborní asistenti těch, co už nemohou. Pomocníci v domácnosti: chodbu mokrým hadrem setřít, vyprášit koberec, dojít samostatně něco nakoupit, na poštu pro známky... Našla by se pro ně řada dalších užitečnějších chvályhodných prací: dojít do knihovny vrátit knížky, přidržet kohokoli, aby neupadl, ustoupil by na zledovatělý chodník... 
 Ach Bože, jak by ještě mohli být společnosti užiteční! Ale oni ne! Bojí se, že už by to nezvládli. Že by se jim lidé smáli, že už si netroufnou vrátit se na zem, mezi nás, co nakupují za ty úžasné slevy všechno za polovic...

Žádné komentáře: