pondělí 8. března 2010

Za humny a jsi ve Stráži nad Nisou

 Vím pouze o jedné veličině, která navštívila Stráž nad Nisou. V roce 1906 to bylo jeho apoštolské veličenstvo F. J. I. z Boží Milosti císař a král Rakousko-Uherský, tudíž i český. I když... Právě to český v tehdejších Sudetech, v kraji pod Ještědem moc nesedělo. Císař přijel povzbudit a okem pohladit Jubilejní výstavu německých průmyslníků a obchodníků v Liberci. Navštívil některé z nich a osobně jim poděkoval za jejich práci. A tak se přihodilo, že navštívil i Stráž nad Nisou, místo s krásnými, slunnými pozemky, o které omnoho let později svedou nelítostný boj bohatí (majetní) sousedé.
 Obec pojmenovaná Habersdorf je zmiňována církví již v roce 1411. Ony tu asi byly dvě obce. Jedna jako Stráž a druhá s německým názvem, které postupem času splynuly v jednu, protože od roku 1469 se mluví již o obci jedné. V roce 1969 Stráž nad Nisou slavila 500 let. Vedle Liberce se rodila dravá města plná průmyslu: Vratislavice nad Nisou, Rochlice, Stráž nad Nisou a jiné...
 Ve Stráži se narodil i vůdce dělníků, sociální demokrat Ferdinand Schwarz, veličina, která se tu, na rozdíl od císaře, narodila. Císař přijel, rozdával tituly, řády, přijímal hold, třásl pravicí a naštvával tak průmyslníky, na které se nedostalo. Obec se dále rozrůstala a průmysl jen vzkvétal. Dnes její půvaby ocení nejen její obyvatelé a ti, kteří se sem stěhují za klidem, ale i všichni její návštěvníci. Takže k 641. narozeninám Stráže nad Nisou přeji vše nejlepší. Ad mea veesrim šana.

Žádné komentáře: