neděle 16. května 2010

O smíchu

 Taky jste si všimli? Co žijeme v kapitalismu, už se tolik nesmějeme. Ne, že by v „reálném socialismu“ bylo tolik věcí k zasmání, ale přece jen jsme se smáli častěji. Teď jsme svobodnější a zodpovědnější. Tehdy jsme měli pod sebou vždy záchrannou síť, nyní se vždy můžeme propadnout až na dno. A to budí strach, aspoň u dospělých. Mladí, ti mají záchrannou síť v nás, ale my dnes víme, že postarat se musíme sami. To je kapitalismus a tomu se není radno smát.
 Smích kdysi provázel i nás. Smích umí léčit. Dnes chodíme pro léky do lékárny a ty rostou jako houby po dešti. Humor je kořením života. Smát se uměli i staří Římané a jejich svátek, Den bláznů, neměl chybu. Staří Indové zase měli svátek Huli, kdy se prý smáli, až jim turbany padaly s hlavy. My máme „apríla“, ale kdeže jsou ty časy, kdy mě někdo naposledy vyvedl aprílem. Vzpomínám na Haškovu Lipnici, knížky nakladatelství HUSA, na Dikobraz, na „přihlouplé“ televizní estrády, filmové veselohry, lidové zábavy, kulturní pořady nevalné umělecké úrovně, které ale poskytovaly něco z tzv. komunální problematiky, která nám byla blízká, které ¨jsme rozuměli a které jsme se smáli.
 Dnešní telenovely, filmové horrory a přenosy z jednání Parlamentu děsí, vyvolávají deprese, špatné trávení a strach z budoucnosti. Stav společnosti, především mezi starými a mladými je tak tristní, že opravdu neposkytuje prostor pro smích a zábavu. Zábavy jsou čistě komerční záležitostí: slavnosti piva, sportovní zápasy. Koncerty populárních umělců stojí a padají s vloženými a očekávanými penězi. 
 Smích kdysi provázel naše předky a pomáhal v těžkých dobách. Jak to, že to nyní nefunguje? Proč ti, kteří nás baví, nejsou víc usměvaví, proč je jejich humor tak „politický“, urážlivý a ostře vyhraněný? Nevím, jak je tomu jinde, zda Indům i dnes padají turbany s hlavy a jak moc se smějí dnešní Římané. 
 Něco mi říká, že není čemu se smát.Že Světová investiční banka pro rozvoj neinvestuje do smíchu, ale do zcela jiných, prozaických záměrů. Zda to není právě tím, proč se dnes točí tak málo filmů jako třeba Pekařův císař a císařův pekař. Proč vtipy už tak neletí a proč se ulice plní bezdomovci a nezaměstnanými, kteří tak těžko hledají práci zvláště, pokud jsou starší...

Žádné komentáře: