úterý 15. června 2010

Nekonečná touha vyhrát

Za socialismu tu byla Sportka, Mates, Sazka. Nic víc, nic míň. V porovnání s dneškem amatérská liga v kuličkách vzadu za školou. Srovnání? Před třiceti lety sázeli všichni a celý národ sledoval v neděli dopoledne, jak to v té televizi vytáhnou a kdo bude losovat.
V Liberci bylo v té době 12 pošt a 2 sazkové sběrny tělovýchovných jednot – Slovanu a Lokomotivy. Zde se odehrávaly ony příběhy náhlého syndromu zbohatnutí za socialismu, kdy jsme všichni měli zhruba stejně, kromě veksláků, řezníků a hospodskejch. Takže se sázelo. Ve sběrně libereckého Slovanu (adekvátně jabloneckého či turnovského) bylo podáno každý týden čest tisíc tiketů, s průměrnou výší vkladu 18 korun. To se týkalo jen sportky, k tomu je nutno přičíst tisíce dalších tiketů sazky a matesa.
Stát, jako hlavní zřizovatel (a hlavní výherce), měl vypracovány regule proti nadměrnému zbohatnutí výherce. Ale i přesto to zkoušeli všichni. Fantastické rozpisy zaručující výhru nebo alespoň vrácení vkladu. Překouknutí a vystřízlivění, když někdo uhádl 3 čísla, „chytil“ čtvrtou a ta „sypala“ jen 35 korun. Ale pozor! Na tiketu bylo i číslo, které bylo taženo jako sedmé – prémiové a to vyhrávalo pouze ve spojení s druhým pořadím. No a malér byl na světě, pokud někdo slavil předčasně. Fórkem rovněž bylo, že vyplatit výhru mohla pouze kancelář (pošta) pouze tam, kde byl tiket podán. S tím bývaly trable, ale s logikou si nikdo z hlavounů tehdy hlavu nedělal, hlavně, když národ sázel.
Leckdo se snažil tiket upravit a doufal, že za okénkem přehlédnou nevyplněný druhý díl tiketu a podobně. Losovaly se nejen peníze, ale i nedostatková osobní auta. V šedesátých letech i jeden šťastlivec z Liberce vyhrál. Nemohl dospat, tiket si vzal sebou i k holení do koupelny a pak – pak tiket nedopatřením spláchnul do záchoda. Marně volal do Technických služeb, nikdo mu nepomohl. Na jízdu v autě mohl zapomenout a vozit se mohl tak leda ve výtahu v paneláku.
Ano, sázení je a byla hra bezbřehého snažení něco získat. Hra nikdy nekončící a stále přítomná. Vychází z lidské podstaty, že sázející udělá hodně pro to, aby byl bohatý, neslušně bohatý, moc, moc bohatý....

Žádné komentáře: