neděle 4. července 2010

Aktuálně nad orientačním plánem

V roce 1965 se dostal do rukou občanům Liberce nový orientační plán města. Je pozoruhodný tím, jak už tradičně kopíruje současnou politickou scénu na jedné straně a jak zápolí s názvy ulic z doby Rakousko-Uherska a První republiky. Vychází z většinové úpravy z června roku 1945, který vzešel z dílny profesora J. Tomsy a jeho přátel, dále z úpravy po roce 1950 a z původního názvosloví. Z těch původních jde o překlad z němčiny, například: Železná – dříve Eisengasse, Na Perštýně – Birgstengasse. Padesátá léta, to je Stalinova ulice, dříve Nádražní. Z těch rakouských Andreass strasse – Oldřichova ulice. Tak se přihodilo, že po létech úprav plán obsahoval dvě Mírová náměstí ( v Ruprechticích a před radnicí)a jednu Mírovou ulici.
Ulice a náměstí dostávaly jména i po těch, co měli i jakýs takýs vztah k městu a tak se událo, že vedle F. X. Šaldy má ulici i jeho nesmiřitelný odpůrce Prof. Dr. Arné Novák. Horší to bylo už tenkrát s církevními svatými. Jedna z ulic Králova Háje obstála – ulice Vojtěšská, zůstala i ulice U Monstrance a Mariánská, což byl jistojistě zázrak. Z těch problematických se zachovala a socializaci přečkalanapříklad ulice U Obchodní komory i přesto, že šlo o instituci rakousko-uhersko-liebiegovskou. Byla zrušena už v roce 1948.
Mnohem horší bylo, jak se objevilo v následné kritice, že chyběly ulice pojmenované po politických bojovnících, německých a českých komunistických funkcionářích. Jako příklad uvádím absenci ulice J. Wenderlicha, komunistického senátora a dlouholetého člena městského zastupitelstva. Měli to tenkrát soudruzi těžké. Němci totiž, i když komunisti, zůstávali pro většinu Čechů Němci. Obdobná je snaha implantovat cokoli anglosaského do současné společnosti. Češi jsou prostě v tomhle ohledu konzervativní, i když zblbnout se dají taky a tak se po roce 1989 opět přejmenovávalo poplatně režimu.
Žel, asi to není poslední slovo. Pomalu abychom se učili arabské výslovnosti. Německá, ruská a a nglická je minulostí. Svět, jak se zdá, dobývají minarety, zahalené tváře a odpor ke všemu západnímu. I o tom hovoří uličník měst, ať už je to Liberec, Jablonec, Turnov nebo Česká Lípa...

Žádné komentáře: