neděle 4. července 2010

Centrum krajského města

Co je dnes v krajském městě nejaktuálnější? Odpověď je jednoduchá: Jak bude vypadat dostavba obou hlavních libereckých náměstí. Před radnicí už začíná být jasno. Kašna s Neptunem je přesně ono. Teď záleží na tom, zda a jak náměstí ozelenit, jaké květiny a lavičky a kam. Spousta jednoduchých laviček tak, aby bylo kde a na čem pohodlně sedět. To se ovšem jednoduše řekne. Žel, pořád tu je loby neziskové organizace Spacium, které na náměstí před radnicí může prosadit něco, na co si sotva sedneme, co odpuzuje a uráží (viz předchozí „umělecké“ výtvory“tlející vánoční stromky v akvariu a jiné). Přitom by se stačilo podívat do jiných měst, jak tam hospodaří s pšenězi a co za ně nakupují. Běžte se třeba podívat do Olomouce a nebudete se stačit divit, jak tam dovedou zkrášlit město. Zatím je tu Liberec – město betonu a „umění“, které nikdo ani zadarmo nechce.
Počkejme si na zcela revoluční přestavbu spodního náměstí, jehož revitalizaci platí ten, kdo staví nové Tesco. Už dnes vidíme, že mohutnost nového nákupního multicentra (v dostavbě) je zcela mimo koncepci zástavby centra historickíého města, ale co zmůžeme... Radnice prodala a zastavila vše. Musela získat peníze na sportovní multi-maxi halu, Tipsport arénu, která na desítky let poslala hospodaření do záporných čísel a pokud v nich přímo nejsme, tady je výsledek. Ti, kteří staví na zakoupených pozemcích, staví podle svých pravidel. Taková monstra ale patří někam jinam, ne do centra města. Patří tam, kde staví ostatní, na okraj městské zástavby.
Už teď je patrno, že jsme měli zůstat u starého Tesca. Patřilo k městu, bylo za ním vidět panoráma hor, Ještěd. Dnes neuvidíte než horu betonu. Takže bude moc záležet na celkové úpravě náměstí. Pokud tam nepřevládne zeleň a lavičky, zůstane vše při starém a město bude plné spěchajících, naštvaných a podrážděných lidí. A pokud nám k tomu Spacium „daruje“ další zlatý exkrement, jako před kinem Lípa, pak se teprve bude čím chlubit! Odstranění toho špinavého, nefunkčního „něčeho“, co se rozprostřelo před kinem Lípa je výsměch a vrchol dekadence, by bylo žádoucí. Tato fujlavička-nelavička je zdviženým prstem budoucích nákupů. Nevkus, nepraktičnost a necitlivost k okolí je násobena ukrutnou špínou, která takové „umění“ doprovází. Tohoto skvostu si technické služby nevšimnou ani náhodou.
Přimlouval bych se tedy za rozvahu a soucit k nám, kteří musíme konzumovat takto naservírované umění. Vybírejte s pocitem, že by se nám umění mělo líbit, s pocitem, že nejsem sám, kdo by chtěl dolní náměstí krajského města „polidštěné“, bez dopravy a plné zeleně. Poučte se z chyb, kterých se dopustili ti před vámi a když už nic neuděláme s těmi stávajícími monstry, pokusme se o detaily, které budou krásné a funkční.

Žádné komentáře: