čtvrtek 8. července 2010

Euroregion Nisa

Ing. Jaroslav Zámečník, tajemník české části Euroregionu Nisa, je velký entuziasta, člověk, který svou prací žije a dosahuje v ní i odpovídajících výsledků. Tak, jako mnozí další prostřednistvím internetu, mám tu možnost dozvídat se, co se děje na všech třech stranách hranice Polska, Německa a Česka. Je toho opravdu hodně a jsem rád, že tomu tak je. V současné nelehké ekonomické situaci naší i zahraniční ekonomiky je každá cesta k jejímu překonání dobrá. Informace z jednání o polském (levnějším) teplu z polského Turówa pro naše obce v příhraničí, je jistě dobrá zpráva, rozšíření těžby směrem na Višňovou, ta horší. Liberecká i jablonecká teplárna dožívají a majitelé samou dišperací nevědí, co si za teplo říci. Tomu říkám možnost vybrat si a poděkovat za dobrou práci víc než jen úředníkům Eroregionu Nisa.
Mnohé další investiční i neinvestiční akce dosvědčují, že tato instituce opravdu pracuje a dnes možná i více, než jme od ní očekávali. Faktem je, že bychom měli mít větší informovanost a to především z novin. Internet čte pouze polovina populace. Ta druhá se toho z novin moc nedočte. Euroregion Nisa se angažuje v takových akcích jako je Nisa – Řeka, která nás spojuje i v problémech, které přináší snaha některých saských politiků navrátit hraniční kontroly českých řidičů nebo umožnit českým hasičům zasahovat na druhé straně hranic. O tom všem se z našich regionálních novin dozvídáme málo. Euroregion si zasluhuje pozornost veřejnosti. Záměrně nepíši o desítkách velmi náročných projektů, kterých se pracovníci liberecké kanceláře chopili a zrealizovali. Skutečně jich není málo.
Přimlouval bych se za stálou rubriku otázek a odpovědí, prezentace toho, co nám život ulehčuje i na čem aktuálně pracují. Náměty a ocenění dosavadní práce mohou napomoci budoucím projektům a záměrům české části Euroregionu Nisa – Nysa – Neisse.

Žádné komentáře: