pondělí 26. července 2010

Někomu, kdo si myslí opak

Genius loci, duch přisuzovaný místu. Napsal jsem, že Liberec jej ztrácí díky megastavbám ve staré zástavbě z konce 19. a počátku 20. století. Celkem dva se ozvali, že si to nemyslí, že nic významného velkostavby z centra města nevytlačily. Já ale hovořil o městě úzkých ulic, poloindustriálních staveb, domech s textiláckou tradicí, ne o honosných stavbách buržoazie. Tady v centru, donedávna stálo spousta domů civilního charakteru, které Liberci daly jméno. Mrzí mě, že ti dva, co se mnou nesouhlasí, nevidí město jako uzavřený, architektonický celek, jehož genius loci spočívá právě v těch úzkých (špinavých?) uličkách, které jinde umějí opravit a vystavit v plné kráse historické zástavby.
V Liberci je opravdu hodně lidí, kteří si myslí totéž, respektive, já si myslím to, co naprostá většina. Město rozprodalo své pozemky, městskou historickou zástavbu a koupilo si přízeň voličů sportovní halou a projekty jako bylo světové lyžování, za které se musíme červenat, byť se nás, místní, snažilo těch pár turistů, kteří se přece jen přijeli podívat, přesvědčit o opaku. Ať soudy rozhodnou, co se tu rozkradlo a kdo tu ostudu zaplatí.
Odpovědi na otázky položené v Libereckým deníkem jsou zcela poplatné tomu, co se v Liberci odehrává . Skutečně se Liberečáci, leví, praví, horní i dolní zlobí na magistrát ajeho primátora, že neslyší, a nevidí město očima denního chodce v ulicích. Z okna radnice a auta, za záclonami regionálního vedení strany se funkcionářům maže med kolem úst a pro chlebíčky s kaviárem a skleničku s červeným vínem se jaksi zapomnělo, že tohle nejsou věci partajní (to už tu bylo),ale že jde o problémy, s nimiž se návštěvník Liberce potkává na každém kroku. A hlavně při srovnání s ostatními městy Liberec nedopadá dobře.
Znamená to jen jedno. Slušní se nad problémem zamyslí, namyšlení si dál budou myslet, že bez nich to nejde a jen s nimi lze jít od vítězství k vítězství. Že jde o vítězství Pyrhova se pravděpodobně dozví, až půjdou z hrušky dolů a v civilních zaměstnáních budou poslouchat své nové kolegy: Bože, co je to tam na radnici za b...y.
Omlouvám se, já tohle slýchám pořád.

Žádné komentáře: