středa 4. srpna 2010

Benátská noc na Malé Skále

Jak moc se povedla, na to se zeptejte každého, kdo tam byl. Jak moc by se chtělo říci: třicet tisíc návštěvníků mluví samo za sebe. Odpověď lze také spláchnout jednoduše a jedním slovem: báječné! Čest a sláva! Nikoli poraženým, ale organizátorům, kteří se nebáli. Stále mám před očima to zpackané, rozkradené a dnes už i mýty opředené Mistrovství světa v klasickém lyžování – Liberec 2009. Báchorky o účasti násobené stem, vyhovující těm, kteří rozfofrovali miliony ze státní kasy. A teď porovnejte desetitisíce skutečných návštěvníků na akci pro mladé, která má zpětnou vazbu. Lidé přišli a bavili se. Jak je možné, že to někde jde a jinde po akci (s mezinárodní účastí!?) zvostávají nezaplacené milionové dluhy, pachuť v ústech z toho, čemu se říká oficiální verze a co viděl na vlastní oči liberecký občan který zde byl, chodil v ty dny po ulicích a potkával tu hrstku návštěvníků, kteří do Liberce přijeli.
Tak to mámě se vším. Něco za cibuli, něco za křen, něco prošustrujem a něco zapřem... A na ostatní se časem zapomene. Vzpomínáte na aféru s lehkými topnými oleji? Nikdo nikdy nebyl potrestán a to šlo o stamiliony. Přejedete ježka, šlápnete na hada a buďte si jisti, že zaplatíte! Jen příchodu exekutorů na radnici se v této souvislosti nedočkáme.
Vraťme se tam, kde se lidem líbí. Tam, kde bylo návštěvníkům dobře, na starou dobrou neckiádu na Malou Skálu v okrese Jablonec nad Nisou. Dobrá věc se podařila. Jisté je, že hluk musel i obtěžovat ty, kteří v obci bydlí. Věřím, že byli tolerantní a nebudou požadovat její zrušení. Mají k tomu prostor, obec jim dává možnost vyjádřit se v referendu. Tomu se říká demokracie a mnozí ji stále postrádají. Benátská noc nebo snad lépe řečeno noci, skončila a je čas bilancování. Mladí lidé se už vyjádřili. Přišli, bavili se a vzpomínají. Jsou v našem okolí obce, které se stále hledají. Jednou za rok poutě a dětský den už nestačí. Pokud něco, pak NĚCO, na co by lidé v dobrém vzpomínali a kam by se rádi vraceli.

Žádné komentáře: