neděle 8. srpna 2010

Mariánské sousoší

Mariánské sousoší aneb Morový sloup

Stojí v každém větším městě. Mor, nezvaný host, zkáza, nemoc, které bylo lhostejné, koho si vybere. Morový sloup, objekt často nedozírné umělecké ceny, někdy stojí až velmi často za plotem, nedoceněný a neudržovaný. Morový sloup jako výzva všem, kterým se vrací historické povědomí, výzva městům.
Chrastava, znovuobjevená lokalita satelitního města na pokraji blízkého Liberce. Chrastava, město s udržovanými památkami, čistými ulicemi, s radnicí, která se o své občany stará tak, až jim závidím. Nejsem sám, komu se v Chrastavě líbí i v dnes tak těžce zkoušeném městě.
Líbí se mi jejich mariánské sousoší – morový sloup na náměstí před radnicí. Byl postaven v roce 1732 (ten utajovaný liberecký je z roku 1719) krátce po té, co bylo město postiženo již druhou morovou epidemií. Podle pověsti jej dal postavit chrastavský kovář z vděčnosti, že jeho rodinu mor nezahubil. Podle jiných údajů obyvatelé toho sympatického městečka uskutečnili finanční sbírku a vybrali 727 florinů. Tou přispěli na sedmimetrové sousoší postav a symbolů, které měly orodovat, přimluvit se a poděkovat za zachráněné životy a nedovolit černé smrti, aby se do Chrastavy vrátila.
Sousoší je vskutku impozantní a je dílem těch nejlepších, žáků barokního velikána, sochaře Matyáše Brauna. Drobnou vadou na kráse je „zahalení“ sousoší do zeleně vzrostlých stromů. Jejich listoví skrývá krásu tak významné kulturní památky před zraky domácích i do Chrastavy přicházejících do Chrastavy.
Mariánské sousoší je po celou dobu své existence opečováváno. Roku 1832, po stu letech od vzniku, byl celý objekt podroben zkoumání a první kompletní restauraci. Podruhé to bylo roku 1881 a další významná oprava proběhla v šedesátých letech minulého století. Vedle stojící, neméně významná památka, stará kamenná kašna z roku 1680 je opravována. Nejnověji je po opravě Führichův dům, který byl jedním z mnoha významných chrastavských rodáků.
V tomto městě se umí o své poklady postarat. Chrastava je důkazem, že i malá města mohou úspěšně prosperovat vedle velkoměst zadlužených až po uši. Posuďte sami, jestli ten chrastavský model není lepší...

Žádné komentáře: