neděle 22. srpna 2010

Minkovice, to nebyl jen kriminál

Už koncem 19. stoeltí se zde brousil falešný kámen, později dokonalé výrobky firmy Preciosa. Kolem vyrostl jeden z nejmodernějších kriminálů široko daleko. Vězni měli vycházkový dvůr na střeše jednoho z bloků. Monstrózní a obávané místo...
Celé to kolem vrostlo do velkého Liberce a zajistilo tak spojení městskou hromadnou dopravou. Spojení bylo třeba, neboť vlak, který tudy do Turnova projíždí, v Minkovicích nestaví.
Minkovice a Šimonovice, téměř dvojobec. Obce leží na mírných svazích Ještědského hřebene. V letech 1850-1876 byly pod společnou správou. Obce od sebe vždy dělil potok, který tvoříval i hranici panství Český Dub a Liberec. Šlo také o hranici národnostní, neboť Ještěd a jeho úbočí dělily od sebe Čechy a Němce i podle obcí už od poloviny 16. století. Šimonovice náležely k Českému Dubu, Minkovice k Liberci. Obyvatelé obou obcí se živili zemědělstvím, pěstováním mléčného skotu a domácí výrobou látek. Minkovice také dodávaly Liberci textilní dělníky.
Obě obce si prožily své, když okolím procházeli vojáci. Zvlášť kruté to bylo v roce 1866. Tehdy Prušáci kontribucemi obce téměř zlikvidovali.
Hlubocký potok dal v druhé polovině 19. století práci zdejším lidem, když na jeho břehu vyrostla přádelna. Ta mnohokrát vyhořela a nakonec z ní vyrostla ona Preciosa, známá tím, v co se transformovala.
Početnost českého obyvatelstva v okolí Ještědu mělo vliv i na počet obyvatel žijících v obou obcích. K Šimonovicím patřila odjakživa i malá osada na Ještědském hřebenu – Rašovka. Její obyvatelé se živili také zemědělstvím a prací v lese i ještědských lomech. V roce 1850 měla Rašovka 250 obyvatel, v roce 1970 již jen 57. Nikdo z mladých nechce žít uprostřed lesů, byť sebekrásnějších.
Chodilo se sem z Liberce na výlety a v roce 1938 se zde odehrávaly boje za německo-protektorátní hranici.
Současníci znají Šimonovice a Minkovice jako zajímavou lokalitu stavebních aktivit těch, kteří na to mají a tak v této a okolních lokalitách rostou domovy našich bohatších spoluobčanů. Kdo by se divil? Je zde opravdu krásně, blízko do školy, do práce i do přírody, na svahy Ještědu.

Žádné komentáře: