neděle 22. srpna 2010

První lyžník Království českého

12. prosince roku 1912 zemřel šlechtic, jehož nahradit není kým. To psala většina dobových novin. Jan Nepomuk František hrabě Harrach, jeden z nejvýznamnějších představitelů české šlechty, mecenáš, poslanec Zemského sněmu a Říšské rady. Člověk, který napomohl i kraji v Podkrkonoší k nebývalému rozmachu a prosperitě. Jeden z mála, který se Čechem nejen cítil, češství proklamoval, ale choval se jako Čech na veřejnosti i v soukromí.
Narodil se 2. listopadu 1828 a jako dvacetiletý se zúčastnil se svým otcem Slovanského sjezdu v Praze. Usiloval o spravedlivé uspořádání Čechů s Němci v rámci Rakouské říše. Hájil práva české menšiny ve Vídni, hlavním městě mocnářství. Tam se mu dostalo uznání i tím, že jej vídeňští Češi nazývali „otcem vídeňských Čechů“.
Spolupracoval s Františkem Ladislavem Riegrem a byl jeho blízkým přítelem. Jako národohospodář a podnikatel byl pověřen vedením České hedvábnicové jednoty, Českého spolku pro dovoz a vývoz, banky Slávia.
Téměř celou druhou polovinu 19. století zasahoval i do české kultury. Ve funkci kurátora Matice české byl i prezidentem Musea Království českého. Podílel se na výstavbě Národního divadla i na výběru programu. Podporoval české umělce...
V roce 1892 přivezl na sever Čech, na své Jilemnické panství lyže a tím dal zelenou rozvoji lyžařství v Čechách. Stal se otcem zakladatelem, prvním lyžníkem u nás doma. Měl velmi vřelý vztah k našim horám, podporoval turistiku. Na pozemcích, které mu patřili, zařídil v roce 1904 první Krkonošskou rezervaci. Severní svahy Krkonoš se tedy dočkaly nejen těžby dřeva, ale i profesionální ochrany ze strany majitele, jemuž příroda nebyla jen zdrojem příjmu.
Jan Nepomuk František hrabě Harrach byl vskutku šlechtic nejen podle titulu, ale především svými činy. V okolí Jilemnice zakládal moderní lesní hospodářství a sklárny. Zasloužil se o řešení dopravy v tomto kraji budováním a rozšiřováním cest a železničních tratí.
Takových poctivých a pracovitých lidí bylo vždy málo. Hrabě Harrach mezi ně určitě patřil. Liberecký kraj jej zcela právem zařadil mezi své osobnosti a vřadil jeho medailonek do knihy významných lidí, kteří zcela zásadně ovlivnili život na severu Čech. Panu hraběti náležely pocty jeho současníků i vděk nás, kteří žijeme v 21. století. Díky za lyže, za cesty, rozvoj infrastruktury Podkrkonoší, za vše, co jste nám tu, vzácný pane Harrachu, zanechal. Vážíme si vás přinejmenším tak, jako naši předchůdci.

Žádné komentáře: