čtvrtek 5. srpna 2010

Setkání v lázních

Setkávat se v lázních má v Čechách tradici. Setkávali se zde státníci se svými oponenty, vědci se svými problémy, průmyslníci s obchodníky, lékaři se svými pacienty... Lázně, to vždycky bylo o posezení, nikamnespěchání, o pitné kůře, procedůře. Mé nedávné setkání s Pavlem Loužeckým v Lázních Lidverda, na pomezí Jizerských hor v Libereckém kraji, bylo víc než symbolické. Bylo pozitivní.
On sám je šéfredaktor a vydavatel internetových „Pozitivních novin“, novin, kde přečíst si svůj příspěvek je obecně považováno za čest a uznání literárního snažení. Setkání s tímto člověkem na terase lázeňské kavárny bylo umocněno jeho neskutečně milou a pozitivně naladěnou maminkou. Opravdu jsem měl po celou dobu pocit přelévání pozitivní energie a dobíjení baterek. Po rušném dni bylo podvečerní posezení úžasným relaxem hodným tradičních setkání v lázních...
Pavel Loužecký je osobnost hodná zaznamenání v lázeňské knize významných hostů. Právem je mu přisuzován významný podíl na vlivu současné žurnalistiky při ovlivňování myšlení čtenářů. Jeho pozitivní světový názor je sice v rozporu s koncepcí řady čtenářsky oblíbených bulvárních periodik, ale ohlas Pozitivních novin je kladný, potřebný a inspirující. Svět kolem nás není jen světem brutálních napadení, ale, světe, div se, i místem rodinného štěstí, dobré úrody, řady úspěšných lidí i běžných profesí, docela obyčejných radostí všedního dne, významných počinů, na které v bulváru nezbylo místo.
Ač se to zdá nemožné, i v naší uspěchané době jsou momenty, kdy stojí za to se zastavit, posedět, hledat společnou řeč a osobně poznávat takové lidi jako je Pavel Loužecký a jeho maminka, kterou mu závidím. I od toho jsou mimo jiné lázně. Je úplně jedno, zda jde o Karlovy Vary, „Mariánky“ nebo Kundratice či Libverda. Všude mají udržované parky, pohodlné lavičky a kavárny, kde je milo posedět a poklábosit s přítelem, lázeňským hostem, mladou či dříve narozenou paní. Bylo mi hrozně fajn a celou cestu zpátky do Liberce jsem o ničem jném s přítelkyní nehovořil. Zdálo se, že setkání bude pouze formální a ono bylo pozitivní a plné pohody. Poznal jsem člověka, který dělá to, co si myslí a dělá to dobře. To mi potvrdí jistě každý, kdo si čítá v internetových Pozitivních novinách.

Žádné komentáře: