čtvrtek 30. září 2010

Což takhle dát si špenát

Nedávno jsem listoval ve výpravné knize, která oslavila můj rodný kraj lidmi, kteří jej pojmenovali svou přítomností, podílem na logu a na hrdosti, kterou máme z dobře udělané práce každého, kdo obohatil kraj něčím významným. Náš kraj kolem Jablonce, na pomezí státních hranic, pod Ještědem, podhůří Krkonoš, kraj nevyzpytatelných řek a potoků. Tady všude přes tisíc let žijí lidé, kteří rozumějí práci a jejichž přátelé mohou být hrdi na to, jak proslavili náš domov.
Před téměř 30 lety zemřel jeden z takových lidí. Nebyl to šlechtic, továrník, generál nebo politik. Vilém Vrabec byl kuchař. Mám před sebou jeho první knížku Studená kuchyně. Co vím já, tak vyšla nejméně 20x a té, z roku 1957, podle které si občas něco ukuchtím, vyšlo 27 tisíc kusů. Nejobsáhlejší z jeho kuchařek Velká kuchařská kniha obsahuje 1 700 receptů. Celkem napsal 27 titulů. Které vycházely nejen u nás, ale i v zahraničí.
Vilém Vrabec se narodil roku 1901 v Liberci (v Horním Růžodole), kde také chodil do české menšinové školy. Vyučil se kuchařem a vyrazil na zkušenou do světa. Svět mu začal v Jablonci nad Nisou a pak pokračoval přes nejpřednější evropské hotely až do Karlových Varů, kde ve svých 23 letech oslnil v hotelu Pupp. O pouhé tři roky později začal učit mladé kuchaře v gastronomických kurzech. Za svůj život vyškolil ke 30 000 budoucích kuchařů.
Jeho kuchařské knihy jsou učebnicemi těch nejlepších kuchařů, ale i těch začínajících, ať už doma nebo v Holandsku, Rakousku, Německu, Belgii, Polsku či ve Skandinávii. V době, kdy žil, se Vilém Vrabec mohl chlubit, že v cizině bylo prodáno přes 2 miliony knih receptů, jak chutně, levně a zdravě uvařit podle libereckého rodáka. Dodávám, že nákladu přes milion kusů dosahují pouze takové knihy jako je bible, korán a politické příručky z pera Marxe, Lenina, Stalina, Hitlera, Mao-Ce-Tunga, Kádáfího a Kim ir Sena.
Až jednou vyjde II. díl knihy Libereckým krajem (Osobnosti), věřím, že čestné místo mezi generálem Albrechtem z Valdštejna, novinářem Josefem Veverkou a grafikem Karlem Vikem, bude mít i světově známý propagátor zdravé výživy Vilém Vrabec.
Stále hledáme, jak do kraje přilákat turisty. Zkusme to třeba i na dobré jídlo uvařené podle kuchařky Viléma Vrabce a servírované s graficky vkusně provedeným receptem z Vrabcovy kuchařky, podle které bylo připraveno.

Žádné komentáře: