čtvrtek 9. září 2010

Nádraží

Letět kamkoli vlastně znamená, nějak se k tomu letadlu dostat. Méně častěji se tak děje vlakem, z nádraží. Vlaková nádraží, to jsou zároveň přístavy. Je z nich k moři jen skok. Napnout plachty a letět s větrem o závod. Pokud se chcete se mnou vrátit, pak šup na zem a hurá na nádraží. Začněme s tím libereckým. Ty staré, opravdu staré především pláštěm, budovy z druhé půli 19. století se podobají jedna druhé jako vejce vejci. Dá se říci, jako jedna kasárenská budova té druhé, jako divadlo divadlu, most mostu a přece...
Každé je jiné a nás, co cestovali vlakem celé své mládí, nepoučujte, protože my nádraží svého mládí známe. Od těch nejmenších zastávek z plechu nebo dřeva až po ta monstrózní. Jsou to oázy o jedné studni s pitnou vodou a palmami pod nimiž je stín. S červenou čepicí a píšťalkou, karbidovou lampou na konci souprav, které mizí v dálce. Tunel, kterými vlaky opouštějí sychrovské nádraží, perón, kde rackové v Turnově zalétali k oknům kupé.
V mém milovaném Machníně paní s klikou od závor točila jako o život, pak tyčí přehodila výhybku a prodala mi jízdenku. V Hrádku nad Nisou se zase vlaky kupily před cestou do Žitavy, libereckým nádražím šly dějiny, V Chrastavě zastavuje vlak těsně u fabriky, chotyňští musí na nádraží do kopce. Co zastávka, to uvnitř jiné nádraží. Karlov, Novina, Křížany. Všude tam někdo přišel o život, sem tam se na nádraží i někdo narodil.
Ještě občas je ve svátek slyšet jak houká lokomotiva, jak píšťala vypouští nad tendrem s uhlím páru, bílý mrak. Skřípou kola a koleje se tetelí horkem. Vzpomínáte na smradlavé záchodky, nesrozumitelný nádražní rozhlas, čekárny plné lidí, lavičky, prodejny novin, teplé párky, pivo, limonádu?
Nádraží, to byl svět velkých cest, cest do práce i do přírody. Za babičkou do Prahy a pak dál, do Mníšku pod Brdy. Neznám hezčí cestu, než tímhle spojením. Snad ještě po nádherných mostech ve Smržovce a Kryštofově údolí. Na tunely jsem zapomněl! Do Frýdlantu, do Turnova. Cestu z Brodu do Semil nad klikatící se řekou kolem Labe, Vltavy, vlakem z Ústí do Teplic, Děčína přes Varnsdorf nebo přes Českou Lípu. Svět v kostce. Svět krásných nádraží, kolejí a cestujících lidí....

Žádné komentáře: